ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 17 decembrie 2015, de la ora 18.30, la librăria Open Art , situată pe str. Pitar Moș, nr. 12, sector 1, intrarea de pe str. Arthur Verona va avea loc o lansare de carte. Este vorba despre volumul"Anatomia unei diversiuni – 10 ani de la răpirea din Irak”, autor Eduard Ovidiu Ohanesian, publicat și tipărit la Editura Miranda din Brașov, în 2015 prefațat de Andrei Novac, se arată într-un comunicat oficial

Vor vorbi despre carte: Eduard Ovidiu Ohanesian, George Stanca, Marius Oprea, Silviu Alupei.  Evenimentul va fi moderat de Andrei Novac.

Născut la 1 ianuarie 1968 în București, jurnalistul de investigații Ohanesian Eduard Ovidiu a publicat nenumărate articole și anchete în câteva ziare naționale printre care cotidianele România liberă, Gardianul și Curentul sau în săptămânalul american de limbă română New York Magazin. A fost răpit în Irak în martie 2005, împreună cu alți trei jurnaliști. În 2006, autorul volumului "Anatomia unei diversiuni” a prezentat opiniei publice primul Wikileaks, cunoscut în presă ca "Scandalul CD-ului cu informații confidențiale din Afganistan”. Ulterior, Ohanesian a scris cinci volume de succes referitoare la operațiunile serviciilor secrete la edituri ca Junimea, Minerva și Miranda.
 
Sorin Roșca Stănescu vorbea în 2008 despre răpirea celor trei ziariști.

"În ziua de 28 martie 2005 s-a petrecut un fapt fără precedent în istoria României. Trei ziariști au fost răpiți și au dispărut, undeva, în Irak. Aparent, operațiunea fusese săvârșită în exclusivitate de membrii unei grupări teroriste locale. Șocul emoțional a fost uriaș. Săptămâni în șir, opinia publică din România a avut înscrisă răpirea din Irak în topul preocupărilor majore. La București dar și în alte capitale europene au fost organizate manifestații de solidaritate cu jurnaliștii, prin care se cerea punerea lor în libertate. Președintele României, Traian Băsescu, a reacționat, cel puțin în aparență, exemplar. El s-a angajat să conducă în mod direct, nemijlocit, operațiunile de salvare. Riscând imens în cazul unui eventual eșec. Dar ceva a scurtcircuitat terifianta istorie. Așezând episoadele, treptat, într-o nouă și neașteptată ordine. Semnele de întrebare, din ce în ce mai șocante, au început să se acumuleze încă din primele zile consecutive răpirii", spunea acesta.

Andrei Novac scria la 25 februarie 2015:

"Citind cartea lui Ovidiu Ohanesian, începi să înțelegi că nimic nu este întâmplător și de ce libertatea este greu de trăit într-o țară ca România. Au trecut zece ani de la un eveniment pe care românii, în marea lor majoritate, nu au avut timpul necesar să îl perceapă așa cum ar fi trebuit, poate, în fond, eliberarea celor trei jurnaliști a însemnat un triumf care ar fi trebuit să mulțumească pe toată lumea. Ovidiu Ohanesian aduce în discuție motivele pentru care România nu se poate descotorosi de trecut. Lucrurile se schimbă în aparență, dar, în, fapt ele rămân aceleași. Ohanesian nu pornește abrupt, el introduce cititorul în contextul social și politic în care evenimentul urma să se întâmple”, scria acesta.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews