Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord a lansat sâmbătă, 6 iulie 2019, varianta online îmbunătățită a revistei eparhiale „Candela Nordului”. Pagina www.candelanordului.se pune la dispoziția utilizatorilor de Internet revista într-un format profesionist și elegant, păstrând unele dintre caracteristicile ediției tipărite și oferind, în plus, o experiență plăcută lecturii online. Lansarea acestei pagini web a avut loc în contextul împlinirii a 11 ani de la întemeierea eparhiei românești din țările scandinave.

Candela Nordului, revistă de spiritualitate și cultură, în ediție bilingvă, a fost fondată de către PS Macarie Drăgoi, la 6 iulie 2008, odată cu instalarea sa, ca cel dintâi ierarh al nou-înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm. Această publicație a Ortodoxiei boreale își propune ca principală misiune să hrănească spiritual o lume creștină ce trăiește într-un deșert al comunicării și comuniunii reale și într-o cronicizată penurie de cuvinte duhovnicești și vii”, se arată într-un comunicat transmis redacției ActiveNews

Prima revistă bisericească românească din Scandinavia, cu denumirea „Candela”, a apărut inițial pe 31 martie 1973, la Stockholm, în cadrul nou-înființatei Parohii Ortodoxe Române „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din întreaga Scandinavie, la inițiativa primului ei paroh, Preotul Profesor Alexandru I. Ciurea. Revista și-a continuat apariția fără întrerupere până în anul 1998, sub coordonarea urmașilor preotului Alexandru I. Ciurea, slujitori ai parohiei românești din capitala Regatului Suediei: preoții Ștefan Sandu, Anton Poșircă și Toader Doroftei.

La zece ani după momentul întreruperii apariției publicației ortodoxe, în vara anului 2008, cel dintâi ierarh al nou-înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Europei de Nord, PS Macarie Drăgoi, a reluat obiceiul tipăririi revistei, sub numele de „Candela Nordului”. Pentru a facilita lectura acesteia de către românii aflați la mare depărtare pe cuprinsul Peninsulei Scandinave sau oriunde în lume, s-a decis lansarea paginii web a revistei ortodoxe, la adresa www.candelanordului.se, unde credincioșii pot accesa conținutul aferent ediției tipărite, în variantă digitală îmbunătățită și optimizată.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews