ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord a lansat sâmbătă, 6 iulie 2019, varianta online îmbunătățită a revistei eparhiale „Candela Nordului”. Pagina www.candelanordului.se pune la dispoziția utilizatorilor de Internet revista într-un format profesionist și elegant, păstrând unele dintre caracteristicile ediției tipărite și oferind, în plus, o experiență plăcută lecturii online. Lansarea acestei pagini web a avut loc în contextul împlinirii a 11 ani de la întemeierea eparhiei românești din țările scandinave.

Candela Nordului, revistă de spiritualitate și cultură, în ediție bilingvă, a fost fondată de către PS Macarie Drăgoi, la 6 iulie 2008, odată cu instalarea sa, ca cel dintâi ierarh al nou-înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm. Această publicație a Ortodoxiei boreale își propune ca principală misiune să hrănească spiritual o lume creștină ce trăiește într-un deșert al comunicării și comuniunii reale și într-o cronicizată penurie de cuvinte duhovnicești și vii”, se arată într-un comunicat transmis redacției ActiveNews

Prima revistă bisericească românească din Scandinavia, cu denumirea „Candela”, a apărut inițial pe 31 martie 1973, la Stockholm, în cadrul nou-înființatei Parohii Ortodoxe Române „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din întreaga Scandinavie, la inițiativa primului ei paroh, Preotul Profesor Alexandru I. Ciurea. Revista și-a continuat apariția fără întrerupere până în anul 1998, sub coordonarea urmașilor preotului Alexandru I. Ciurea, slujitori ai parohiei românești din capitala Regatului Suediei: preoții Ștefan Sandu, Anton Poșircă și Toader Doroftei.

La zece ani după momentul întreruperii apariției publicației ortodoxe, în vara anului 2008, cel dintâi ierarh al nou-înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Europei de Nord, PS Macarie Drăgoi, a reluat obiceiul tipăririi revistei, sub numele de „Candela Nordului”. Pentru a facilita lectura acesteia de către românii aflați la mare depărtare pe cuprinsul Peninsulei Scandinave sau oriunde în lume, s-a decis lansarea paginii web a revistei ortodoxe, la adresa www.candelanordului.se, unde credincioșii pot accesa conținutul aferent ediției tipărite, în variantă digitală îmbunătățită și optimizată.