ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În predica rostită la Caracal de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, PS Sebastian a atras atenția asupra modului în care unii dintre creștini aleg să-și petreacă ziua onomastică mai mult prin chef decât prin sărbătoare, potrivit Agenției de Știri Basilica.

„Să-L iubim pe Dumnezeu, pe Maica Domnului și pe sfinții Lui și să-i cinstim cu evlavie, nu cu mâncare, cu băutură și cu distracție până după miezul nopții”, a spus ierarhul, care a precizat că moda exceselor culinare „nu are nimic în comun cu viața Sfântului Ioan Botezătorul”.

Vreți să-i cinstiți pe Sfinții cărora le purtați numele? Veniți la biserică la Sfânta Liturghie și vă rugați lor. Postiți o zi, două și împărtășiți-vă în ziua sfântului pe care-l aveți ocrotitor. Apoi, mergeți și vă bucurați împreună cu cei dragi, dar cu măsură sfântă, pentru că sfinții nu petreceau cu mâncare, băutură și distracții. Să le aducem cinste sfinților trăind asemenea lor, căci altfel nu-i cinstim pe ei, ci pe noi înșine!”, a explicat acesta.

Ierarhul a liturghisit marți la o biserică din Caracal ce-l are ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul și care a fost ridicată în anul 1768. Fiind devastată de un incendiu în anul 1802, a fost ulterior refăcută de negustorul Ion Băluț, care avea evlavie la sfântul al cărui nume îl purta.

În omilie, PS Sebastian a subliniat că marele proroc Ioan „este un exemplu de învățător, mai cu seamă pentru noi, slujitorii Bisericii”.

Un exemplu de învățător și de predicator cu curaj, care nu căuta la fața oamenilor, ci se adresa tuturor temerar, indiferent de funcția, haina ori importanța lor trecătoare. Sfântul Ioan trecea dincolo de interfața aceasta trupească și materială a oamenilor și pătrundea direct în sufletul lor; vedea pe fiecare așa cum era el”.

„De aceea, el înfigea pumnalul cuvântului său fără să țină cont de statutul celor de față. El este un exemplu pentru noi, care adeseori, în fața mai-marilor lumii, acționăm cu timiditate și complex, uitând că Dumnezeu este adevăratul Stăpân al tuturor”.

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Caracal este monument istoric, datând din 1768.