ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul Rezistenței Anticomuniste organizează o evocare a mărturisitorilor Aspazia Oțel Petrescu și Nicolae Purcărea, vârfuri ale generației mărturisitoare de la 1948. Evenimentul va avea loc luni, 9 decembrie, la Centrul Cultural Reduta din Brașov, cu începere de la ora 18:00 și intrare liberă. Gazdă a întâlnirii va fi profesoara Crina Palas, autoarea unei lucrări de doctorat despre poezia detenției și apropiată a mărturisitorilor ce urmează a fi evocați.

În cadrul evenimentului vor fi lansate lucrarea „Testament Robul 1036” a mărturisitorului Traian Trifan și cartea „Generația mărturisitoare”, care cuprinde mărturii inedite ale Aspaziei Oțel Petrescu și ale lui Nicolae Purcărea, consemnate de Florin Palas.

Printre cei care vor conferenția se numără Pr. Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă, Pr. Valerian Pâslaru (fostul actor Dragoș Pâslaru, călugărit la Mănăstirea Frăsinei după ce a fost maltratat de mineri în iunie 1990), Pr. Mihail Bobârnat (duhovnicul Schitului Chirpăr, ucenic al Părintelui Teofil Părăian), monahul Filotheu Bălan (ucenic al Părinților Ioanichie Bălan și Justin Pârvu) și doamna Maria Trifan, fiica îndrumătorului deținuților politic din închisorile comuniste, Traian Trifan.

Întâlnirea de suflet românesc va fi onorată și de prezența actorilor Gabriela și Cristi Iacob (Teatrul Mic din București), care vor susține un recital din poezia detenției, de Grupul Psaltic Heruvikon (din Făgăraș) și de tinerii din cadrul Atelierului de chitară al Protopopiatului Ortodox Rupea, coordonați de pr. Marius Demeter, care vor intona colinde și cântece pe versuri ale poeților din închisorile comuniste.