Expoziția de icoane ANASTASIS a fost inaugurată la Palatul Patriarhiei în prezența Patriarhului Daniel

Patriarhul Daniel a rostit un cuvânt de învățătură la inaugurarea expoziției de icoane ortodoxe „Anastasis”, joi, în sala "Europa Christiana" a Palatului Patriarhiei Române, expoziția rămânând deschisă publicului până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Întâistătătorul Bisericii a apreciat expoziția ca având o „semnificație deosebită”, pentru că în această perioadă „în care noi preamărim pe Hristos cel răstignit și înviat, suntem mai sensibili la mesajul pe care îl transmit sfintele icoane”. În discursul de deschidere a expoziției "Anastasis", Patriarhul Daniel a prezentat importanța icoanei în viața Bisericii și a credincioșilor, informează Agenția de Știri Basilica.
„Icoana în Biserică este o mărturisire de credință vizuală, după cum Crezul este o mărturisire de credință verbală”.
„Conținutul Crezului și conținutul icoanei este identic. Este adevărul tainei Întrupării Fiului lui Dumnezeu cel veșnic care S-a făcut văzut, accesibil, limitat, circumscris în pântecele Fecioarei, S-a făcut tocmai ceea ce iubea, adică Om și aceasta cu scopul de a îndumnezei prin har pe om”.
Rolul principal al icoanei este de „a mărturisi că Iisus din Nazaret nu este un simplu om, ci este Fiul lui Dumnezeu cel veșnic care S-a făcut om pentru noi și pentru a noastră mântuire”.
„Iisus Hristos Domnul este numit în Noul Testament Cuvântul lui Dumnezeu și Icoana sau Chipul lui Dumnezeu. Deci, chipul și cuvântul, icoana și cuvântul sunt complementare, sunt două forme de a exprima același conținut al credinței”.
În al doilea rând, icoana este o chemare la rugăciune.
„Scopul Întrupării Fiului lui Duumnezeu este îndumnezeirea omului prin har și numai prin rugăciune se obține harul curățirii de păcate al sfințirii și al îndumnezeirii. O icoană care ca scop chemarea la rugăciune trebuie în mod firesc pictată în stare de rugăciune ca să se transmită duhul de rugăciune”.
„Deci, icoana ține nu atât de domeniul esteticului, deși nu-l exclude, ci de domeniul harului în biserică, al simțirii prezenței lui Hristos și al sfinților Lui. Când credinciosul vede icoana simte această prezență. Icoana ne cheamă la întâlnirea cu Hristos, la rugăciune”.
„Dacă în biserică noi când întâlnim icoana începem să ne întrebăm din ce secol este, ce artă, ce stil, atunci ea nu mai este icoană, ci un obiect. Scopul principal e că ne întâlnim cu Hristos în Biserică, ne manifestăm ca atare”.
„Sărutăm icoana închinându-ne cu evlavie și arătăm respect, evlavie și dragoste față de Hristos. Aceasta este rolul cultic sau liturgic al icoanei pe lângă mărturisirea credinței”, a mai spus Patriarhul României.
Al treilea rol al icoanei și al întregii iconografii, „aici cuprindem și toată fresca, este unul profetic și anume, iconografia ortodoxă este o vedere în Împărăția Cerurilor”, a mai accentuat Patriarhul României.
Icoana ortodoxă "nu este tridimensională, nu permite umbre, nu este o vedere telurică, pământească, ci este o vedere cerească”.
„Ținând seama de aceste criterii, noi ne dăm seama când o icoană ne deschide spre cer și când un tablou religios ne face să rămânem în lumea aceasta tridimensională telurică, în care se văd umbre și lumini. Icoana este o vedere a slavei Împărăției Cerurilor”.
Patriarhul Daniel a oferit și cheia interpretării unei icoane ortodoxe: Icoana Schimbării la Față.
„Moise a dorit să vadă fața lui Dumnezeu pe Sinai și nu a putut să o vadă. Lumina necreată, netrecătoare și nevăzută este ținta spre care ne conduce icoana”.
„Sfinții nu mai sunt pe pământ, au fost, dar fiind în ceruri în slava cea netrecătoare a Împărăției Cerurilor ne cheamă și pe noi. Ne arată viitorul ultim și definitiv”.
„Slava lui Hristos se împărtășește celor care cred și Îl iubesc pe El. Această lumină necreată este în mod liturgic exprimată prin fondul auriu al icoanei și prin aureolă”.
„Se cunoaște că lumina taborică a Mântuitorului nu a venit de la soare, ci a venit din interior. De aceea, fețele sfinților în iconografia bizantină sunt luminate din interior. Este lumina din suflet care pătrunde tainic și în trup”, a mai adăugat Întâistătătorul Bisericii.
La final, Patriarhul Daniel a oferit distincții participanților expozanți, printre care se numără pictori laici, dar și preoți, monahi din țară, din Sfântul Munte și din diaspora românească.
Icoanele prezentate de aceștia în cadrul expoziției "Anastasis" pot fi admirate la Palatul Patriarhiei până vineri, 17 mai 2019, după următorul program: luni – vineri între orele 09:00-17:00, sâmbătă 11 mai între orele 09:00-17:00, iar duminică 12 mai între orele 12:00 – 18:00.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură
Persoane: Patriarhul Daniel
Locații: București
Subiecte: Expoziția Anastasis
Organizații: Biserica Ortodoxă Română Patriarhia Română
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)