ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Fanuropita este o prăjitură grecească, de post, care se aduce ca ofrandă Sfântului Mucenic Fanurie pentru găsirea lucrurilor pierdute, dar nu numai, fiindcă Sfântul mijlocește și pentru găsirea drumului în viață, a unui soț sau soții, a păcii sufletești sau a unei persoane dragi, scrie Basilica.ro.

Potrivit sursei citate, explicația acestei practici o găsim în viața sfântului. Când acesta a fost martirizat, fiind acuzat pe nedrept că dorește să ia locul unui împărat, a cerut voie să își facă ultima rugăciune. Astfel, Sfântul Fanurie s-a rugat ca orice persoană care va face „o turtă cu ulei și zahăr sau o plăcintă și o va da săracilor, să fie ascultat în orice durere va avea”.

Există mai multe rețete pentru acestă prăjitură foarte aromată, dar printre ingredientele tradiționale se numără: făina de grâu, uleiul de măsline, nucile, stafidele, zahărul, scorțișoara și nucșoara. În foarte multe rețete contemporane regăsim în lista de ingrediente sucul proaspăt de portocale.

Unii oameni fac această prăjitură în ajunul sărbătorii Sfântului Fanurie, pe 26 august, urmând să fie dusă la biserică a doua zi pentru a fi binecuvântată.

Potrivit tradiției, Sfântul Fanurie a trăit și a fost martirizat în insula grecească Rodos. În secolul al XIV-lea, în timpul unor lucrări la fortăreața din insulă, au fost descoperite ruinele unei biserici. Aici a fost găsită icoana sfântului și 12 scene din martiriul său. Sfintele sale moaște au fost descoperite de niște păstori, câțiva ani mai târziu, într-o peșteră.