ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Jula, în Ungaria, s-a desfășurat cea de a IX-a ediție a Festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești intitulat „La obârșii, la izvor”, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și Basilica.ro.

Manifestarea a fost organizată duminică, 2 octombrie 2016, de Episcopia Ortodoxă Romană din Ungaria, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, al Fondului de Subvenții din cadrul Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta, al Institutului Cultural Român din Budapesta, al Consulatului General al României la Jula, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și al Autoguvernării de Naționalitate Română din Jula.

Evenimentul din acest an s-a bucurat de participarea și binecuvântarea a doi Ierarhi: Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, gazda manifestărilor, și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Ca de fiecare dată, evenimentul cultural-artistic a fost precedat de săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Episcopală din Giula, unde au coliturghisit Preasfințitul Părinte Episcop Lucian și Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, din cele două Eparhii.

Răspunsurile liturgice au fost date cu competență și profesionalism de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, iar la slujbă au participat mulți credincioși din Giula și alte localități apropiate din Ungaria (Micherechi, Chitighaz), dar și din România, de la Arad, Oradea, sau Lipova și Chelmac, de unde, la fel ca și în anii trecuți a venit un grup organizat.

Cuvântul a fost rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian care și-a exprimat bucuria de a fi din nou prezent în mijlocul românilor din Ungaria, pentru a-i întări pe aceștia în păstrarea și afirmarea identității lor naționale românești și ortodoxe și a vorbit despre felul cum poate și trebuie să dobândească creștinul fericirea cea veșnică și vremelnică, prin paza poruncilor Mântuitorului Hristos.

Festivalul folcloric a debutat după amiază pe scena Centrului Cultural de la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula și i-a avut în centrul atenției, ca protagoniști, pe artiștii consacrați, dar și pe tinerii foarte talentați, interpreți de muzică populară și dansatori, membri ai Ansamblului Folcloric „Semenicul”, din Reșița, aflat în prezent sub egida Centrului pentru Păstrarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș Severin și care a fost înființat în anul 1969, fiind una dintre cele mai longevive formații de acest fel din România. Aceștia au fost susținuți pe durata întregii manifestări de orchestra „Virtuozii Semenicului”, condusă de maestrul Petrică Viță, iar prezentarea spectacolului a fost făcută cu mult tâlc și inspirație de Domnul Dan Liuț, realizator de emisiuni tv și Director la Casa de Cultură din Bocșa.

Un element inedit al ediției din acest an a Festivalului l-a constituit și expoziția de costume populare românești vechi, reprezentând cele patru zone folclorice al județului Caraș-Severin, care a fost amenajată cu multă sârguință și pricepere de Doamnele Muzeografe Carmen Neuman și Florica Fara, de la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, precum și costumele populare mai noi, din colecția familiei Ionașcu, din Reșița, care au fost expuse pe scena spectacolului.

Festivalul folcloric de la Giula s-a încheiat cu o horă la care au fost invitați și spectatorii, s-a bucurat din nou de mult succes și a încântat sufletele tuturor participanților, fiind răsplătit de aceștia cu ropote de aplauze și s-a încheiat cu invitația adresată tuturor de a se bucura în continuare de frumoasa ospitalitate românească, cu bucate tradiționale.