ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Filologul, eseistul și istoricul literar Eugen Simion, care împlinește anul acesta 85 de ani, este numit cetățean de onoare al Capitalei, pentru „contribuția la promovarea consecventă a creațiilor fundamentale ale literaturii române”.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 37 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și șapte abțineri.

„Se conferă titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului București filologului Eugen Simion pentru contribuția domniei sale la promovarea consecventă a creațiilor fundamentale ale literaturii române”, este primul articol din proiectul inițiat de primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Eugen Simion este critic, istoric literar, editor, eseist, profesor universitar și membru titular al Academiei Române. El s-a născut în Prahova, în 1933 și a fost coleg de liceu cu poetul Nichita Stănescu. A urmat cursurile Facultății dde Litere a Universității din București, iar printre profesorii săi s-au numărat George Călinescu, Tudor Vianu și Alexandru Rosetti.

Eugen Simion a fost redactor al „Gazetei literare”, lector universitar la Catedra de Istoria literaturii române, profesor universitar la Litere, iar din 2006 este director general al Institutului de Istorie și Teorie Literară G. Călinescu.

A publicat numeroase materiale în revistele Tribuna, Gazeta literară, Contemporanul și Viața românească, a lucrat la România literară, iar din 1991 a lucrat la Literatorul. Din 1996 a devenit membru al Academiei Române, iar în 1998 a fost ales președinte al Academiei.

„Numele lui Eugen Simion reprezintă una dintre constantele valorice ale literaturii române postbelice cu profilul unei conștiințe echilibrate și de neocolit în orice valorizare a literaturii române, iar acordarea acestei dinstincții din partea Capitalei în onoarea personalității lui Eugen Simion la împlinirea vârstei de 85 de ani este necesară și pe deplin justifică”, se mai arată în proiectul de hotărâre.