ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dinu Săraru a murit la vârsta de 92 de ani, iar apropiații își doresc ca cei care l-au admirat să își poartă lua rămas bun. Olimpiodor Antonescu, președintele Fundației Naționale „Niște Țărani”, a dat detalii despre înmormântare.

Dinu Săraru, reputatul dramaturg și romancier, s-a născut pe 30 ianuarie 1932, în comuna Slătioara, județul Vâlcea, acolo unde va fi înmormântat.

Olimpiodor Antonescu, președintele Fundației Naționale „Niște Țărani” a oferit detaliile despre ultimul drum al scriitorului, pentru cei care își doresc să își ia rămas bun:

„Pe 2 martie 2024 a plecat din această lume un titan al literaturii române, care a pus în centrul valoroasei sale opere ȚĂRANUL român, dar și universul și civilizația satului românesc, trudind în scrierile sale, și nu numai, pentru păstrarea și propășirea demnității și identității țărănești!

Părintele Fundației Naționale «Niste Țărani», scriitorul Dinu Săraru, vă parasi această lume, dar nu fără să se oprească în drumul sau spre Slătioara iubită, unde își va dormi somnul de veci, la câteva dintre locurile/instituțiile pe care le-a iubit și cărora le-a schimbat în bine identitatea și valoarea, respectiv, Radiodifuziunea Română, Teatrul Mic și Teatrul Național, dar și în Rimnicul Vilcii, atât de drag sufletului său.

Luni între orele 11.30-14.30 Maestrul va poposi la Teatrul Național din București, pentru ca cei care l-au cunoscut și i-au apreciat opera și tot ceea ce a făcut de-a lungul a peste nouă decenii de viață, să-i aducă un pios omagiu și să-și ia rămas bun de la Conu Dinu. Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar familiei să-i dea putere pentru a putea trece peste acest eveniment nefericit!”, a transmis Olimpiodor Antonescu, potrivit evz.ro.  

A murit la 92 de ani

Dramaturg și romancier apreciat, eseist și publicist, Dinu Săraru a stârnit mai multe controverse după 1989. Și-a început cariera jurnalistică în Radiodifuziunea Română, lucrând ca reporter în Redacția Culturală, în perioada 1950-1960. A scris reportaje și recenzii, iar pentru o vreme a publicat cronică teatrală și literară.

De-a lungul timpului a ocupat mai multe posturi în diferite redacții. A fost secretar general de redacție la Revista Secolul 20 și la Luceafărul. A scris, ca jurnalist, la Scânteia Tineretului, și a fost șef al publicațiilor Televiziunii Române. De asemenea, a ocupat pozițiile de redactor-șef adjunct și apoi redactor șef al Redacției Culturale a TVR.

A fost directorul Teatrului Mic și al Teatrului foarte Mic din București între anii 1977 și 1990. În această calitate, Dinu Săraru a făcut parte din Comitetul Central al PCR.

După Revoluția din 1989 a fost marginalizat, multă vreme, de noua putere. A fost numit la conducerea Teatrului Național, în 2001, mulțumită președintelui, de atunci, Ion Iliescu, pe care l-a susținut în campania electorală. Dinu Săraru a condus această instituție până în 2004 când a demisionat. A decis să se retragă odată cu demisia Ministrului Culturii și Cultelor Răzvan Theodorescu.

Premiat pentru cariera culturală

Cunoscutul scriitor a primit Premiul Academiei Române pentru romanul „Niște țărani”. A fost premiat pentru scenariul cinematografic „Clipa”. Dinu Săraru a mai primit Premiul „Mihai Eminescu” pentru „Iarba vântului” și Premiul „Liviu Rebreanu” pentru „Crima pentru pământ”.

A primit de două ori Medalia Meritul Cultural și o dată cu ordinul omonim. În 2002 i-a fost acordată distincția de Cavaler al Ordinului Național „Steaua României”. Un an mai târziu, Dinu Săraru a fost distins cu Premiul Național al Ministerului Culturii pentru întreaga activitate artistică.

În 2007, a fost lansată Medalia de aur alb cu efigia scriitorului a Băncii Naționale a României și Medalia de argint – „Antim Ivireanu” a Arhiepiscopiei Râmnicului. În 2011, Arhiepiscopia Râmnicului i-a oferit medalia de aur – „Constantin Brâncoveanu”.