ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creatorii serialului ”Urzeala tronurilor/Game of Thrones, aflat la al cincilea sezon, au reușit să transforme serialul într-un fenomen și, în același timp, au făcut ca locurile în care s-au filmat cele cinci părți ale producției HBO să devină cele mai căutate destinații turistice. O hartă creată de compania de turism Lawrence of Morocco arată cele mai uimitoare și frumoase locuri în care s-a turnat Game of Thrones. 

Succesul uriaș de care se bucură serialul Game of Thrones a fost mană cerească pentru agențiile de turism care acum vând mai bine ca nicioată destinații ca The Causeway Coast și Glens din Irlanda de Nord. Pe harta celor mai căutate destinații, pentru fanii serialului-fenomen, află și Islanda și Malta.
 
De altfel, unul studiu recent publicat de presa din Mara Britanie evidențiază faptul că unul din patru englezi își aleg ca posibilă destinație de vacanță locurile în care s-au turnat filmele sau serialele lor preferate.
 
Majoritatea scenelor din ținutul mitic Westeros, unde se duc luptele, intrigile și lupta pentru putere, au fost filmate în ținuturile furtunoase din Irlanda de Nord și Scoția. În episodul pilot, casa lui Winterfell a fost creată dintr-o colecție de castele irlandeze și scoțiene. Și peisajele superbe din Islanda au fost folosite pentru anumite scene memorabile.
 
Pentru primul sezon, creatorii serialului au ales să filmeze Cele Șapte Regate ale Regelui în Malta și pe o insulă din sudul Italiei, din Marea Mediterană. În sezoanele următoare, filmările au avut loc în special în Croația.
Multe dintre scenele din povestea lui Daenerys din Astapor, Pentos și Yunkai au fost turnate în Maroc, iar orașele spaniole Sevilia și Cordoba au devenit locațiile exotice pentru Dorne și Voltanis.

Un reprezentant al unei companii de turism din Irlanda de Nord, citat de Daily Mail, explică afluxul mare de turiști generat de serialul Gam of Thrones. ”A avut un succes fenomenal în toată lumea, iar tot ce este legat de acest serial la superlativ. Este o nemaipomenită vitrină pentru locuri  superbe din toată Irlanda de Nord și putem spune că a avut un efect semnificativ și benefic asupra turismului de aici”. Și, speră nord-irlandezii, ”Urzeala Tronurilor” va avea același impact pozitiv asupra acestei țări așa cum a avut trilogia ”Stăpânul Inelelor” pentru Noua Zeelandă.

Bazat pe seria de romane fantasy „Cântec de gheaţă şi foc/ A Song of Ice and Fire", semnată de George R. R. Martin, „Urzeala tronurilor" dezvăluie intrigile, conspiraţiile şi lupta pentru putere asupra tărâmului mitic Westeros, dusă de câteva familii nobile medievale. Serialul, care a avut premiera în 2011, are în distribuţie actori precum Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Kit Harington (Jon Snow) şi Maisie Williams (Arya Stark). 

”Urzeala tronurilor" a câştigat rapid fani în toată lumea grație personajelor complexe, intrigilor, a plăcerii morbide a lui Martin de a-şi ucide personajele într-o manieră grotească şi a scenelor controversate. 

George R. R. Martin a început să lucreze la această serie în 1991, primul volum fiind publicat în 1996. Planificată iniţial ca trilogie, seria cuprinde până în prezent cinci romane publicate şi încă două aflate în stadiul de proiect. Romanele din această serie au fost traduse în peste 20 de limbi, inclusiv în română, şi s-au vândut în peste 15 milioane de exemplare pe plan mondial.