ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


George Emil Palade s-a născut la Iași pe 19 noiembrie 1912. Tatăl său a fost profesor de filosofie la Uniersitatea din Iași, iar mama învățătoare. 

A absolvit liceul la Buzău (1930) și Facultatea de Medicină din București (1930). S-a căsătorit în 1941 cu Irina Malaxa, fiica industriașului Nicolae Malaxa. S-a remarcat deja în timpul facultății prin pasiunea sa pentru cercetare, fiind numit asistent încă din studenție (1935). La Institutul de Anatomie (Universitatea din București) lucrează cu renumiții profesori F. Reiner și Gr. T. Popa, fiind captivat de problemele morfo-funcționale ale organismului (relație structură-funcție). Promovează rapid până la gradul de conferențiar (1945). În 1946 beneficiază de o invitație care-i permite să lucreze câteva luni la Departamentul de Biologie al Universității New York (SUA): următororii doi ani petrecându-i ca cercetător invitat la Rockfeller Institute (New York). Datorită situației din țară, renunță să se mai întoarcă și se stabilește cu familia la New York. De Institutul și Universitatea Rockfeller se leagă cele mai mari realizări științifice ale lui Palade. Palade se dedică studiului mitocondriei, o adevărată uzină de energie a celulei, pe care reușește să o izoleze și să-i facă p primă caracterizare din punct de vedere structural și funcțional, completată apoi prin observații de microscopie electronică. 

Cel mai important element al cercetărilor lui Palade a fost explicația mecanismului celular al producției de proteine. El este primul care a observat existența ribosomilor numiți în comunitatea științifică și „corpusculii lui Palade”. El descoperă faptul că ribosomii sunt responsabili de sinteza proteinelor celulare și stabilesc căile și mecanismele prin care aceste proteine ajung în diferite membrane și compartimente celulare. Pentru aceste descoperiri epocale George E. Palade va împărți Premiul Nobel pentru fiziologie și medicină în anul 1974 cu Al. Claude și Ch. de Duve. Meritele lui Palade sunt unanim apreciate de comunitatea științifică internațională, fiind supranumit „cartograful celulei”.

George Palade a fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. În 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei româno-americane de arte și științe (ARA) la Universitatea din California.

La 12 martie 1986, președintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Națională pentru Știință pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esențiale de structuri complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice.

În 2007, președintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Colan.

George Emil Palade a murit în Statele Unite la vârsta de 96 de ani ca cetățean român.
 
Surse: Mica enciclopedie de mari valori ridicate dintre români via Timpul.md.