ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Henri Coandă (1886-1972) este considerat părintele avionului cu reacție, pe care l-a experimentat pentru prima oară în lume în 1910, lângă Paris. Dar invenția care l-a făcut celebru este „efectul Coandă”.

Coandă s-a născut pe 7 iunie 1886, la București, fiu al generalului Constantin Coandă și al franțuzoaicei Hayda Danet. Studiază la Liceul Sf. Sava, dar faptul că era amenințat cu corigența la matematică l-a făcut pe tatăl său să-l mute la Liceul Militar din Iași, pentru o educație mai severă.
 
Acolo, tânărul Coandă devine un elev excepțional și foarte pasionat de matematică datorită locotenentului Ion Papură. Își continuă studiile la Școala de Artilerie din București, iar apoi pleacă în Germania la Technische Hochschule din Charlottenburg, unde-și obține doctoratul în științe ingenirești. În 1906, la Paris, se înființează Școala Superioară de Aeronautică, la care Coandă se înscrie și o absolvă ca șef de promoție. Lucrează apoi la marele inginer francez Gustave Eiffel.

În 1910 expune la cel de-al doilea Salon Internațional de Aeronautică de la Paris primul avion cu reacție, care a zburat la Yssy-les-Moulineaux. 

Însă Coandă a devenit celebru datorită efectului mecanismului fluidelor, care-i poartă numele. Efectul Coandă, brevetat abia în 1934 sub denumirea „Procedeu și dispozitiv pentru devierea unui fluid într-un alt fluid”, a revoluționat aeronautica. 
 
Aplicat la motoreactorul din 1910 doar intuitiv, acest fenoment a fost ulterior aprofundat, ducând la apariția turboreactoarelor, la care forța de propulsie și portanță sunt asiguratre de jeturile de gaze , de ardere, evacuate cu viteze foarte mari din efuzoane. 

Henri Coandă s-a distins printr-o creativitate uimitoare, concretizată în peste 250 de brevete, cu aplicații în cele mai diverse domenii. În perioada primului război mondial, a inventat rezervoare pentru hidrocarburi construite din beton armat. 

De asemenea, a descoperit materialul beton-bois, destinat prefabricatelor pentru construcții, lista invențiilor sale cuprinzând, de asemenea, tunul fără recul din dotarea avioanelor militare, proiectul unei instalații de desalinizare a apei marine. 

Sursa: Mica enciclopedie de mari valori ridicate dintre români, timpul.md