ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Artistul Grigore Leșe a declarat că se pregătește să revină în India, de această dată cu un turneu, pentru a face cunoscute horele noastre.

El a adăugat că după turneul din India, va pregăti finalizarea unui nou album, pe care speră să fie lansat în 2017, cu melodii de pe Drumul Mătăsii. „O să am un turneu în India, unde am mai fost, am avut concert la Calcutta. Foarte bine (primesc indienii doinele noastre n.red.), pentru că structurile muzicale de la noi se aseamănă foarte mult cu structurile din Orient. Se spune așa, că oamenii de la o anumită altitudine, cântă la fel sau aproape la fel. Eu întotdeauna spun că muzica îi peste tot la fel. Am cântat și cu iranieni, cu sirieni, cu armeni, cu chinezi, cu coreeni, cu irlandezi, cu ucrainieni, cu unguri, cu sârbi, cu bulgari. E o muzică pe lumea asta. E o singură muzică. Muzica adună oamenii, asta o mai rămas. Șansa noastră să ne adunăm împreună și să fim iertători, șansa noastră este una, muzica", a afirmat Grigore Leșe.

De asemenea, el a precizat că în materialul discografic aflat în pregătire sunt melodii de pe Drumul Mătăsii, după ce a susținut concerte cu artiști din mai multe țări asiatice. „Discografic am un material cu muzici de pe Drumul Mătăsii. Am susținut concerte cu pakistanezi, sirieni, armeni, iranieni și este un material în pregătire. La anul va apare un material. Întotdeauna când vrei să editezi un material, trebuie să vii cu ceva nou, cu un material inedit, să nu te repeți, că dacă te repeți, trebuie să schimbi locul și oamenii. Eu vă spun cum îs lucrurile pe lumea asta", a mai spus artistul.

Interpretul de muzică populară Grigore Leșe s-a născut în satul Stoiceni din Țara Lăpușului la 20 februarie 1954. A studiat fagotul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" și a obținut titlul de doctor în muzică cu calificativul summa cum laudae (2003). A predat cursul de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universității București (2009).

A colaborat atât cu Televiziunea Română, cât și cu Radioul, unde a realizat seria de televiziune „La porțile ceriului" (TVR Cultural), pentru care a primit în 2007 cel mai important premiu din presa românească — Marele Premiu al A.P.T.R. — precum și numeroase premii naționale și internaționale, dar și emisiunile „Drumurile lui Leșe" la Radio România Actualități și „Lumea și muzica tradițională" la Radio România Cultural. A inițiat și coordonat proiectul „Ultimii rapsozi" la Institutul Cultural Român (ianuarie — decembrie 2008). Tot în 2008 a publicat lunar articole în revista „La Drum" și a coordonat Festivalul „Tarafuri și Fanfare", produs de Jurnalul Național.

Prin spectacolele sale — „Obârșii", „Pastorale", „Sarea Pământului" — Grigore Leșe, recurgând la o adevărată arheologie muzicală, reconstruiește prin sunet satul românesc arhaic cu principalele sale momente de trecere — nașterea, nunta, înmormântarea. Întoarcerea la obârșii înseamnă pentru Grigore Leșe întoarcerea la muzica vocală interpretată în cea mai veche manieră cunoscută la noi (horea în grumaz), la cântece de ceremonial uitate, la esența unei spiritualități profund marcate de spațiul generator. Convins totodată că amprenta pastorală este definitorie pentru civilizația noastră, Leșe aduce în atenție variante de „Miorița" din principalele zone etnofolclorice precum și instrumente specifice oieritului — uneori în formele lor rudimentare — ale căror sunete invocă singurătatea, nostalgia, dorul. Astfel, spectacolele sale recreează o lume ritualică, ce păstrează încă amintirea mitului.

Nefiind adeptul înregistrărilor, Grigore Leșe nu are un material discografic numeros, însă toate producțiile muzicale de până acum — „Cântec pastoral" (1996, Casa de Discuri „Amori", Lausanne), „Cântece de Cătănie" (2002) și „Hori" (2003, Societatea de Concerte Bistrița), „Horile Vieții" și „Așteptând Crăciunul' (2004, Casa de Discuri „Roton" — poartă amprenta autenticității și a bunului gust. În 2008, Radio France, prin Casa de Discuri OCORA, Paris, îi editează un CD pentru piața internațională.

Muzica sa se regăsește în coloana sonoră a filmelor „Faraonul" (2003), în regia lui Sinisa Dragin, și „Gunpowder, Treason and Plot", o producție BBC 2004.