ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Catedrala Patriarhală își sărbătorește hramul istoric în ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, marți, 21 mai 2019, informează Agenția de Știri Basilica

Sărbătoarea va începe luni după-amiaza, cu Slujba Privegherii, oficiată la Catedrala Patriarhală între orele 16:00-20:00.

Cu ocazia hramului, marți la ora 07:00, moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, vor fi așezate spre închinare în baldachinul din apropierea Catedralei, urmând a fi reintroduse în catedrală marți seara, după ce ultimii credincioși își vor fi încheiat pelerinajul.

Sfânta Liturghie va fi oficiată marți dimineață de Patriarhul Daniel la altarul de vară de pe Dealul Patriarhiei. După slujbă va avea loc premierea participanților la Concursul Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”.

Anul acesta s-au împlinit 361 ani de la sfințirea Bisericii "Sfinții Împărați Constantin și Elena" din București, ctitorie a domnitorului Constantin Șerban Basarab.

La 6 mai 1658, Patriarhul Macarie III al Antiohiei a oficiat slujba de sfințire a locașului care va deveni în 1668 Catedrală mitropolitană, iar, din 1925, Catedrală Patriarhală.

De-a lungul a trei secole și jumătate de existență, Catedrala din Dealul Mitropoliei a reprezentat locul în care s-a scris istoria Bisericii Ortodoxe Române, de la întronizări de mitropoliți și patriarhi și până la impresionantele pelerinaje de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, vizita Patriarhului Kirill la București sau slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României.