Catedrala Patriarhală își sărbătorește hramul istoric în ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, marți, 21 mai 2019, informează Agenția de Știri Basilica

Sărbătoarea va începe luni după-amiaza, cu Slujba Privegherii, oficiată la Catedrala Patriarhală între orele 16:00-20:00.

Cu ocazia hramului, marți la ora 07:00, moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, vor fi așezate spre închinare în baldachinul din apropierea Catedralei, urmând a fi reintroduse în catedrală marți seara, după ce ultimii credincioși își vor fi încheiat pelerinajul.

Sfânta Liturghie va fi oficiată marți dimineață de Patriarhul Daniel la altarul de vară de pe Dealul Patriarhiei. După slujbă va avea loc premierea participanților la Concursul Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”.

Anul acesta s-au împlinit 361 ani de la sfințirea Bisericii "Sfinții Împărați Constantin și Elena" din București, ctitorie a domnitorului Constantin Șerban Basarab.

La 6 mai 1658, Patriarhul Macarie III al Antiohiei a oficiat slujba de sfințire a locașului care va deveni în 1668 Catedrală mitropolitană, iar, din 1925, Catedrală Patriarhală.

De-a lungul a trei secole și jumătate de existență, Catedrala din Dealul Mitropoliei a reprezentat locul în care s-a scris istoria Bisericii Ortodoxe Române, de la întronizări de mitropoliți și patriarhi și până la impresionantele pelerinaje de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, vizita Patriarhului Kirill la București sau slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews