ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marele actor Mitică Popescu s-a stins din viața aceasta la Spitalul Elias, marți, 3 ianuarie 2023, din cauza unor probleme cardiace, după cum au susținut reprezentanții spitalului.  El a fost depus joi, 5 ianuarie, între orele 12:30-19:30, în foaierul Teatrului Mic din Str. Constantin Mille nr. 16 iar slujba de înmormântare a avut loc vineri, 6 ianuarie, orele 15:00, la Cimitirul Bellu.

„Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină pe marele nostru actor Mitică Popescu! O ultimă, adâncă reverență, Maestre!”, au transmis foștii săi colegi de la Teatrul Mic.

Mitică Popescu a fost căsătorit cu marea artistă Leopoldina Bălănuță, fiica preotului legionar Nicolae Bălănuță, condamnat la temniță grea, în lagărele de la Culmea și Periprava, împreună cu părintele Justin Pârvu, părintele Ilie Lăcătușu și alți mărturisitori dar și alături de viitorul său ginere... Mitică Popescu. Tânărul actor era încarcerat pentru „crima” de a nu-și denunța un prieten care voia să fugă din țară.

„M-au băgat și pentru nedenunțarea și pentru încurajarea lor, că i-aș fi aprobat. Țin minte și-acum sentința: "tăinuire și instigare la acte preparatorii de trecerea frontierei”. Imaginați-vă, un student la actorie pus să-și joace rolul propriei vieți într-un teatru absurd, scris de alții. Din facultatea de artă teatrală, la tăiat de stuf!”

Întrebat cum l-au marcat acei ani de lagăr înfiorător, el a răspuns în stilul său magistral și inconfundabil: „Am fost în căutarea timpului pierdut, vorba domnului Proust”.

Reproducem In Memoriam fragmente dintr-un interviu mai amplu cu marele român Mitică Popescu - pe care l-am realizat pentru  Evenimentul Zilei pe la începuturile „pandemiei”. În condiții de „ilegalitate”, respectiv de normalitate, ne-am întâlnit la un pahar de vorbă într-un loc al său preferat din Herăstrău.

În articolul de la moartea sa am preluat prima parte a acestui interviu, în care ne-a povestit din amintirile sale din lagărul de la Periprava, unde a stat închis alături de Părintele Justin Pârvu, Părintele Ilie Lăcătușu dar și de Părintele Nicolae Bălănuță, viitorul său socru, arestat pentru „activitate legionară”.

„Mâncai cel mai bine când visai”, povestea actorul despre perioada de la Periprava. Redăm astăzi din mărturisirile sale despre cum a cunoscut-o pe artista Leopoldina Bălănuță și cum crede că ar trebui cinstiți martirii și mărturisitorii închisorilor bolșevice și însoțim acest material de un document inedit, publicat în premieră de ActiveNews: susținerea acordată de Mitică Popescu - primul semnatar -, alături de generalul Radu Theodoru și multe alte personalități ale României, pentru Părintele Justin. Iată câteva extrase din Document, cu semnătura maestrului:

Părintele Nicolae Bălănuță i-a cununat în casa lui

L-am întrebat pe Mitică Popescu, la un ceai în parcul său favorit, Herăstrău, cum a cunoscut-o pe Leopoldina Bălănuță - Poldi -, Doamna Teatrului Românesc.

”Era prin ’73. La Teatrul Mic aveau un grup, două fete și doi băieți, care jucau în două cupluri în piesa „După cădere”. Și unul dintre actori emigrează în America și așa se eliberează un loc. Destinul. Cum a vrut Dumnezeu. Vin de la Piatra Neamț și ocup chiar locul de lângă Poldi, pe aceeași banchetă, după cum era piesa. Și așa a început totul. Apoi ne-am împrietenit extraordinar de bine, l-am cunoscut pe tatăl ei, la Focșani, unde era preot, ne-am rememorat amintiri din lagăre… E, și-aici, la București, o tot conduceam acasă și, în sfârșit, într-o seară, m-a invitat sus. Și n-am mai ieșit. Așa a fost. Ne-am căsătorit pe 2 iunie 1977 și tatăl ei ne-a cununat religios chiar în casa lor din Focșani, la trecere între ani, când se împlineau exact 20 de ani de la momentul care m-a băgat în pușcărie”.

El avea 40 de ani, ea 42. „De la tatăl ei am avut pălăria cu care am filmat «Moromeții», devenită celebră pe capul lui Cocoșilă”, mai amintește actorul.

Duhovnicii Justin Pârvu și Ilie Lăcătușu „erau ca niște sfinți pentru noi

Despre Părintele Justin Pârvu și Părintele Ilie Lăcătușu, consemnat cu minuni săvârșite la Periprava, Mitică Popescu ne-a spus că încă de pe-atunci "ei erau ca niște sfinți pentru noi”.

„Slujeau uneori pe ascuns, mai ales de Crăciun și de Sfintele Paști”, spune actorul, amintind că reușeau, în mod miraculos, să le ofere chiar și Sfânta Împărtășanie. După ce Părintele Justin a ridicat Mănăstirea de la Petru Vodă, închinată martirilor și mărturisitorilor din temnițele comuniste și unde este pomenit zilnic la slujbe și socrul său, preotul Nicolae Bălănuță, Mitică Popescu a mers la el ca să mai depene amintiri din lagărele și coloniile de muncă. Astăzi, la 7 ani de la plecarea Părintelui Justin la Ceruri (2020), Mitică Popescu și Dorel Vișan se numără printre susținătorii ideii de a se recompensa dăruirea acestuia și a colegilor săi de suferință din închisori potrivit chiar Legii de cinstire a foștilor deținuți politic. De altfel a și semnat pentru aceasta:

„De ce nu sunt în manualele de istorie? De ce nu au statui sau măcar cetățenii de onoare post-mortem în orașele lor?” se întreabă artistul, cu trimitere la autoritățile centrale, municipale și locale. Mitică Popescu nu a solicitat nici o despăgubire de la stat pentru anii pierduți, dar pretinde ca măcar cei ce nu mai sunt să nu fie uitați. „Generația socrului meu și a Părintelui Justin Pârvu a dat sfinți și martiri care strălucesc în istoria noastră. Să fie onorați pe măsura dăruirii lor față de neam și țară”, conchide artistul.

Autoritățile uită sacrificiul milioanelor de anticomuniști închiși

De când este dată Legea ca 14 mai, data miilor de arestări din 1948, să devină Ziua Națională de cinstire a Foștilor Deținuți Politic, autoritățile nu s-au prea înghesuit să le onoreze memoria celor circa 2.000.000 de români închiși și deportați, la care se adaugă și suferința altor milioane de membri ai familiilor lor.  Doar Avocatul Poporului aprecia acum câțiva ani că „aceste persoane, catalogate ca „dușmani ai poporului” au fost, așadar, încarcerate, multe ucise, iar familiile lor hărțuite, batjocorite și supuse unui tratament „regim special”.

Abuzurile Securității bolșevice nu au cunoscut limite: intelectuali de marcă ai țării au fost dați afară din facultăți pentru că erau cu „origine nesănătoasă” și trimiși în posturi de muncitori necalificați, preoții fie au fost lichidați, fie deportați în lagăre de concentrare, profesori, medici, politicieni sau țărani s-au trezit peste noapte arestați, supuși torturilor și trimiși în închisoare. În calitate de apărător al drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, Avocatul Poporului consideră că gratitudinea pe care poporul român o datorează martirilor din temnițele comuniste, pentru curajul și sacrificiul acestora, trebuie să se reflecte și în modul în care instituțiile statului se raportează la această categorie specială de persoane, pe care legiuitorul român a înțeles să o protejeze”. Din păcate au rămas doar vorbele.

Cine a fost Părintele Nicolae, tatăl Leopoldinei Bălănuță

Preotul Nicolae Bălănuță, născut la 27 august 1911 în localitatea Străoane de Sus, Vrancea, a studiat la Seminarul din Galați și la Facultatea de Teologie din Cernăuți. A slujit în parohia Păulești, Vrancea, și la capela militară din Focșani. A fost luat prizonier pe Frontul de Est, iar între anii 1958 – 1961 a fost închis, se arată în lucrarea „Martiri și mărturisitori ai Bisericii din România (1948 – 1989)” din Colecția Cicerone Ionițoiu, disponibilă pe Archive.org.

Istoricul CNSAS Adrian Nicolae Petcu, care i-a studiat dosarul și i-a publicat fișa matricolă în ziarul „Lumina” al Patriarhiei Române (foto), vine cu mai multe amănunte despre tatăl Leopoldiei Bălănuță: „Tânărul Bălănuță a primit darul preoției la 25 iulie 1935, la 24 de ani, pe seama Parohiei Păulești, județul Vrancea. Date despre activitatea sa pastoral-misionară nu se regăsesc în dosarul penal întocmit de Securitate. Aflăm că în 1941 a fost mobilizat pe frontul de est în calitate de confesor militar și că la 20 august 1944 a căzut prizonier la sovietici. La 17 iunie 1946 a fost repatriat. Ulterior, avea să ajungă preot la capela militară din Focșani, mai apoi devenită Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și chiar să ocupe postul de protopop de Focșani. În această postură, la 25 ianuarie 1958 a fost ridicat de Securitate și trimis în arestul Direcției Regionale a Ministerului Afacerilor Interne din Galați. După întocmirea formelor penale preliminare, la puțin timp a fost trimis în lagărul de muncă forțată de la Culmea.

În urma cercetărilor întreprinse de Securitate, despre părintele Bălănuță se arăta: „Din materialul ce-l deținem asupra sa, reiese că înainte de 23 august 1944 a desfășurat activitate legionară, deținând funcția de șef de garnizoană legionară; în ultima perioadă a fost semnalat cu manifestări dușmănoase împotriva măsurilor luate de guvern și partid”. În consecință, prin Ordinul MAI nr. 10.003 din 15 aprilie 1958, părintele Bălănuță era trimis în detenție administrativă, în lagăr de muncă, pentru o perioadă de 36 de luni. De la Culmea, în septembrie 1959 este mutat în lagărul de la Periprava. La 23 februarie 1961 a fost eliberat din lagărul de la Periprava. S-a întors la Focșani, în mijlocul familiei, dar nu i s-a permis reintegrarea în preoție. O perioadă de timp a lucrat ca muncitor la Fabrica de Mobilă din Focșani. Mai apoi avea să fie reintegrat la Parohia Cosmești, iar după un an, la fosta capelă militară din Focșani. La 17 iulie 1986 a decedat.”

A salvat de la demolare Biserica „Sfinții Constantin și Elena” din Focșani

Presa locală amintește că lui i se datorează salvarea de la demolare a Bisericii „Sfinții Constantin și Elena” din Focșani, după cutremurul din 1977.

Ctitorită de marele serdar Constantin Dinică Robescu la 1815, biserica a fost donată în 1899, de urmașul familiei, Ioan Robescu, Garnizoanei Focșani. Azi biserica e în mari nevoi, după cum scriu ziarele din Focșani.

Leopoldina s-a născut în satul Hăulișca, comuna Păulești, la miezul nopții dintre 21 și 22 noiembrie 1934, dar din pricina iernii grele și a vrerii tatălui a fost declarată în scripte abia pe 10 decembrie.

Intrat în armată în 1941, la declanșarea Războiului Sfânt pentru eliberarea Basarabiei și a nordului Bucovinei, la fel ca și Părintele Justin, ca preot confesor, Părintele Nicolae primește gradul de maior și luptă în linia întâi pe Frontul de Est doar pentru a fi închis și de rușii din URSS și de agenții lor din România.

Părintele Nicolae a fost căsătorit cu doamna Sanda și împreună au avut două fete, Leopoldina și Claudia, care a devenit profesoară de chimie și s-a săvârșit la 74 de ani, în iulie 2007. Leopoldina s-a născut în satul Hăulișca, comuna Păulești, la miezul nopții dintre 21 și 22 noiembrie 1934, dar din pricina iernii grele și a vrerii tatălui a fost declarată în scripte abia pe 10 decembrie.

Actrița Leopoldina Bălănuță a plecat la Domnul în 1998, după ce urmărise un meci de fotbal Ungaria – România la care s-a enervat când maghiarii au fluierat imnul nostru național, „Deșteaptă-te, Române!”. Era 14 octombrie, ziua Sfintei Parascheva.

Acum, cei doi mari actori și mari români se vor reîntâlni în Ceruri.

Ne mor marii actori: Mitică Popescu a încetat din viață la 86 de ani. Senzaționala lui întâlnire la Periprava cu viitorul său socru, Părintele Bălănuță, și cu Părintele Justin. Moștenirea inegalabilului actor va dăinui veșnic în sufletul poporului român

Dumnezeu să-i odihnească în pace!