ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Astăzi și noi împreună cu viitorul popor mesianic, cu cei care au primit botezul pocăinței de la Ioan, și noi, în semn de căință, de smerenie, ne dăruim lui Dumnezeu prin această osteneală a noastră”, a explicat rațiunea postului dinaintea Bobotezei ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în cadrul Sfintei Liturghii din duminica dinaintea praznicului Botezului Domnului, oficiate în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
 
Ierarhul a subliniat că „botezul administrat de Sfântul Ioan nu este botezul creștin, care a fost întemeiat de Mântuitorul după Învierea Sa, când i-a trimis pe ucenicii Săi în lume la propovăduire și învățându-i să boteze. Botezul lui Ioan a fost pregătitor”.

Sibienii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie din duminica dinaintea Bobotezei, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

În predica rostită cu această ocazie, ÎPS Laurențiu a vorbit despre însemnătatea duhovnicească a sărbătorii Botezului Domnului, explicând de ce duminica premergătoare praznicului este rânduită, în mod excepțional, ca zi de post aspru și de rugăciune.

„Anul acesta, ajunul Bobotezei a căzut duminica și chiar dacă este duminică și se săvârșește Sfânta Liturghie, este zi de postire aspră, prin renunțarea la mâncăruri. Postul aspru ne pregătește mai mult pentru dezelegarea de mâine, pentru sărbătoarea cea mare, când astăzi și noi împreună cu viitorul popor mesianic, cu cei care au primit botezul pocăinței de la Ioan, și noi, în semn de căință, de smerenie, ne dăruim lui Dumnezeu prin această osteneală a noastră, prin această renunțare la anumite mâncăruri pentru ca nu numai sulfetul să simtă mâine bucuria vederii Mântuitorului Iisus Hristos în apa Iordanului, ci și trupul nostru. Astăzi și noi îl urmărim pe Sfântul Ioan Botezărul care acordă un act ritualistic, o adunare în Iordan a celor care își mărturiseau păcatele în vederea iertării lor. Botezul administrat de Sfântul Ioan nu este botezul creștin, care a fost întemeiat de Mântuitorul după Învierea Sa, când i-a trimis pe ucenicii Săi în lume la propovăduire și învățându-i să boteze. Botezul lui Ioan a fost pregătitor”, a transmis Mitropolitul Ardealului, citat de pagina web a instituției.

Luni, în ziua praznicului Botezului Domnului, după oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană, ÎPS Laurențiu și toți preoții din Sibiu vor sfinți apa pregătită în Piața Mare a orașului, pentru a fi apoi împărțită miilor de credincioși prezenți la ceremonia religioasă publică.