IPS Teodosie ne dezvăluie: Cel mai vechi manuscris în care apare numele Mitropolitului Marcus, participant la Sinodul de la Niceea, a ajuns la Academia Tomitană în vederea Congresului din această toamnă. INTERVIU EXCLUSIV
După Sfânta Liturghie și slujba aducătoare de ploaie de la altarul de vară „Schimbarea la Față” al Bisericii Dobromir din județul Constanța (foto mai sus), care au durat patru ore și jumătate, l-am căutat pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care ne promisese în interviul precedent că ne va aduce știri proaspete despre noile descoperiri și achiziții de manuscrise ale Academiei Tomitane. În drum spre Constanța, spre slujirea Sfântului Maslu la Biserica „Schimbarea la Față a Domnului”, Înaltpreasfințitul Teodosie a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări și a ne împărtăși veștile la zi și câteva imagini cu documentele primite recent, în vederea sărbătoririi celor 1700 de ani de la primul Sinod de la Niceea din anul 325:
Victor Roncea: Înaltpreasfinția Voastră, așa cum știu credincioșii noștri ortodocși și intelectualii români de elită de astăzi, la sfârșitul lunii septembrie organizați în Arhiepiscopia Tomisului marele Simpozion dedicat celor 1700 de ani de la primul Sinod de la Niceea din anul 325. Academia Tomitană pe care o conduceți ca președinte știu că va publica o serie de manuscrise celebre în facsimil color. De curând, în Tezaurul Tomitan, am înțeles că au intrat câteva copii color ale unora dintre cele mai celebre manuscrise care privesc Sinodul de la Niceea sau care privesc participarea unor mari ierarhi tomitani la marile sinoade religioase. Despre ce este vorba?
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Sunt bucuros să prezentăm câteva dintre bogățiile spirituale ale Tezaurului nostru ortodox. Vreau să prezint cititorilor ActiveNews și prietenilor Arhiepiscopiei Tomisului câteva surprize scripturale epocale. Sunt nerăbdător și bucuros să prezint o filă în care apare numele Mitropolitului Marcus ca participant la Sinodul de la Niceea. Este un celebru rescript din anii 500. Vă trimit această filă capitală pentru istoria Bisericii noastre strămoșești. Se vede clar numele lui Marcus și înscrisul privind Sinodul de la Niceea:
Iată și Coperta manuscrisului:
V.R.: Știu că în colecția de papirusuri, care numără peste 150 de papirusuri, se află la loc de cinste și cele două file de papirusuri ale Crezului de la Niceea. Astăzi este ziua marii sărbători a Schimbării la Față și aș fi bucuros dacă vom reproduce imaginile Crezului de la Niceea.
IPS Teodosie: E zi luminoasă, după o ploaie binevenită aici, în Constanța, o zi frumoasă și mare - ziua Schimbării la Față a Domnului. Sigur, sunt, evident, foarte bucuros că oferim credincioșilor imaginile cu cele două file ale Crezului de la Niceea, pentru a le reaminti tuturor:
Este vorba de papirusul Greek P 6, Crezul de la Niceea, Symbolum Nicaenum, Papyrus, 124 mm x 129 mm, din secolul VI. Este în colecția noastră valoroasă de papirusuri de la Arhiepiscopia Tomisului.
V.R.: Îmi vorbeați și despre alte volume din Monumenta Romaniae Historica, volume în care se publică manuscrise din anii 600, manuscrise care au legătură cu ierarhi celebri ai Tomisului. Ce ne puteți spune despre aceste manuscrise și tipărirea lor de către Arhiepiscopia Tomisului?
IPS Teodosie: E vorba despre două manuscrise din anii 600 care privesc Sinodul de la Calcedon, ale cărui acte au fost semnate și de Sfântul Ierarh Alexandru al Tomisului, mare păstor în Dacia Pontică. Manuscrisele se publică în volumele 1100 și 1101 din colecția Monumenta Romaniae Historica.
Un manuscris se află în Biblioteca Ambrosiana, celălalt în Biblioteca Apostolica Vaticana.
Pergamentul din Biblioteca Ambrosiana este în latină și greacă și are peste 400 de file. El este în bună viețuire cu alt manuscris care se află în Vatican.
Sunt bucuros să împărtășim bucuria de a vedea câteva file din pergamentul aflat în Biblioteca Ambrosiana. Iată-le, vi le trimit, în frumoasa lor lumină:
Manuscrisul din Vatican, privind același Sinod de la Chalcedon din anul 451, este o mărturie absolut superbă și mă bucur că avem norocul de a privi acest document sacru, de a-l publica în colecția Tezaurului nostru tomitan. Mărturisesc că am fost emoționat când am răsfoit acest manuscris, din care vreau să vă prezint, de asemenea, câteva file, pentru iubitorii de istorie și frumos:
Să nu uităm: sunt manuscrise din anii 600!
V.R.: Mai aveți și alte imagini, noi, cu Crezul de la Niceea?
IPS Teodosie: Da. Mai avem câteva imagini cu Crezul, dar aș vrea să le prezentăm la congresul științific ce va avea loc între 23-29 septembrie în Arhiepiscopia Tomisului. Atunci sper că vor fi gata cel puțin 100 de volume de manuscrise care consfințesc prezența Mitropolitului Marcus al Tomisului la Sinodul întâi ecumenic de la Niceea, din anul 325. Trebuie să fim la înălțimea celor 1700 de ani pe care-i sărbătorim împreună pentru a arăta că Sinodul de la Niceea din anul 325 este viu.
V.R.: Mulțumim pentru vești și documente! Doamne ajută!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
ATENȚIE LA CONTRACTUL EDUCAȚIONAL! Vă poate expune copiii ideologiei de gen și bazelor de date biometrice planetare. Părinții și profesorii, speriați prin abuz psihologic cu amenzi de mii de lei. Nu vă lăsați intimidați!
Doliu în presa românească! A murit Alexandru Moraru, realizator la Digi și Antena
Bogdan Cuza, strănepotul lui Alexandru Ioan Cuza, la un liceu ce poartă numele strămoșului său: Mihai Eminescu, geniul nostru, făcea o distincție între ceea ce înseamnă educația și cultura. Pe când educația cultivă caracterele, cultura educă mințile
Recomandările noastre
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină
Persoane: IPS Teodosie Mitropolitul Marcus al Tomisului
Subiecte: Sinodul de la Niceea
Organizații: Academia Tomitană Arhiepiscopia Tomisului
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)