ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Icoana Maicii Domnului de la Tihvin, prăznuită pe 26 iunie, este una cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din Rusia. Icoana este păstrată în prezent la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Tihvin, localitate situată la aproximativ 200 km de Sankt Petersburg. Se poate spune însă că nu există în Rusia, vreo biserică în care să nu se afle o copie a acestei icoane a Născătoarei de Dumnezeu. 

Icoana Maicii Domnului de la Tihvin aparţine tipului iconografic "Hodighitria" sau "Arătătoarea căii". Potrivit tradiţiei această icoană ar fi zugravită chiar de Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca. Se spune că Sfântul Apostol, după ce a încheiat de pictat icoana, a dus-o pe aceasta înaintea Fecioarei spre binecuvântare. Maica Domnului, văzând icoana şi amintindu-şi de proorocia: "De acum mă vor ferici toate neamurile", a rostit Sfântului Luca aceste cuvinte: "Darul meu să fie cu această icoana!" 

Încă din acel timp, Maica Domnului răspundea prin minuni la rugăciunile rostite înaintea acestei icoane. Mai departe tradiţia consemnează faptul că icoana l-a însoţit pe Sfântul Apostol Luca în călătoriile sale misionare până în Antiohia, unde ea va rămâne pentru o vreme. Icoana va ajunge, mai apoi, la Ierusalim şi, în cele din urmă, la Constantinopol, în biserica din Vlaherne.

În acest loc va rămâne până în 1383 cand s-a făcut nevazută din biserică. Icoana a fost zărită, venind pe apă, de nişte pescari lângă Novgorod , fiind cuprinşi de o lumină orbitoare. După un timp icoana s-a făcut iar nevăzută, arătându-se în satul Vamocenit, de pe pârâul Oiati, tot în regiunea Novgorod. Icoana a rămas pentru o vreme în acel sat, pe locul aflării sale fiind ridicată o biserică închinată Maicii Domnului. Înaintea icoanei s-au petrecut numeroase minuni şi tămăduiri de boli.

Icoana s-a înălţat iaraşi în văzduh, purtată parcă de o mână nevăzută şi s-a arătat în locul numit Kojela, unde s-a înălţat iaraşi un lăcaş de cult, iar mai apoi o biserică în cinstea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului. Icoana a dispărut însă şi din acel loc, arătându-se după un timp aproape de râul Tihvin. Potrivit tradiţiei, icoana Maicii Domnului de la Tihvin s-a arătat în văzduh în şapte locuri, săvârşind mulţime de minuni, la aceasta fiind văzuţi închinându-se chiar şi îngeri. 

Istorisirile vechi spun că, la Tihvin, însăşi Născătoarea de Dumnezeu a însemnat locul petrecerii icoanei sale, mutându-se aceasta, într-o noapte, de cealaltă parte a râului. Pe acest loc s-a înălţat o mănăstire cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pe lângă mulţimea de minuni şi tămăduiri de felurite boli, icoana era vestită îndeosebi pentru apărarea creştinilor de oştirile păgâne, ce căutau să prade adeseori ţinutul Tihvin.

În secolul al XX-lea Mănăstirea Maicii Domnului de la Tihvin a parcurs, la fel ca întreaga Ortodoxie din Rusia, o istorie tumultoasă. Mănăstirea a fost închisă în 1924, de puterea bolşevică. Icoana făcătoare de minuni s-a aflat la muzeul raional din Tihvin până în anul 1941. În timpul ocupaţiei germane, vreme de doi ani, icoana s-a aflat în Catedrala Sfânta Treime din Pskov. Apoi, aceasta va ajunge la Riga şi în zona de ocupaţie americană din Germania.

Până în 2004, icoana a fost păstrată în Statele Unite (în Catedrala Sfânta Treime din Chicago). În anul 1995, Biserica Ortodoxă Rusă a primit în posesie o parte din vechea mănăstire din Tihvin - Biserica Adormirii Maicii Domnului şi câteva construcţii deteriorate. În anul 2004, icoana Maicii Domnului de Ia Tihvin s-a întors în Rusia, în vechea mănăstire de la Tihvin.