ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se întrunește luni, 16 decembrie, la ora 11:00, la ședința solemnă de la Palatul Patriarhiei, dedicată împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului comunist. Cu jumătate de oră mai devreme, va fi oficiată în Catedrala patriarhală o slujbă de pomenire a eroilor din decembrie 1989, potrivit agenției de știri Basilica și Biroului de presă al Patriarhiei Române. 

Ședința solemnă a sinodului B.O.R. va fi deschisă de Patriarhul Daniel, care va sublinia importanța jertfei celor căzuți la finele anului 1989 pentru idealul recâștigării libertății în România. Memoria victimelor comunismului va fi evocată apoi de președintele „Asociației Foștilor Deținuți Politici”, Octav Bjoza.

Discursurile vor fi urmate de lansarea unei cărți și a trei filme documentare. Cei 30 de ani trecuți de la căderea comunismului în România vor fi marcați prin interviuri cu 30 de deținuți politic din perioada comunistă, grupate în volumul „Mărturii și evocări din lagăre și închisori”. Radioteleviziunea „Trinitas” a Patriarhiei Române își va prezenta, în următoarele 45 de minute, trei filme documentare de producție proprie despre represiunile regimului comunisto-ateist: „Decretul 410/1959”, „Revoluția din 1989” și „Mărturisitori ai Ortodoxiei în temnițele comuniste”.

Două manifestări artistice sunt programate la finalul evenimentului: un concert de colinde și cântări pe versurile unor foști deținuți politic, susținut de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei patriarhale, și vernisajul expoziției intitulate „Publicația Vestitorul Ortodoxiei, martor al unui nou început în viața Bisericii”.

Ședința solemnă a sinodului B.O.R., dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, va fi transmisă în direct, luni, de posturile Patriarhiei Române, Radio TRINITAS și TRINITAS TV.