ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Împlinirea unui sfert de secol de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei a fost marcată printr-un simpozion desfășurat miercuri la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Izvoru Mureșului, județul Harghita. La eveniment au participat patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, personalități ale vieții publice și culturale, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, credincioși ortodocși, informează Trinitas TV

„Episcopia Covasnei și Harghitei sărbătorește anul acesta, 2019, împlinirea a 25 de ani de existență, începând din 1994. O eparhie tânără, situată aproape în inima României, cu un teritoriu canonic ce poartă pecețile unei istorii străvechi, având o contribuție semnificativă în formarea poporului român. Bogate mărturii literare și arheologice atestă faptul că în aceste ținuturi daco-romane, care au cunoscut creștinismul încă din secolul al IV-lea, s-au dezvoltat de timpuriu vechi organizări bisericești românești, care, însă, după cucerirea Transilvaniei de către unguri în secolele XI-XIII, au avut o evoluție politică vitregă, prea puțin favorabilă românilor ortodocși”, a declarat Patriarhul Daniel într-un mesaj de binecuvântare, citit de PS Siluan, episcopul ortodox din Ungaria. Declarații au mai fost făcute și de către PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, precum și de ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

În cadrul simpozionului au fost susținute 30 de comunicări științifice, a fost vernisată expoziția documentară „Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, 25 de ani în slujba comunității românești din sud-estul Transilvaniei”, a fost prezentat filmul documentar „File din Episcopia Covasnei și Harghitei” și a fost lansată a doua ediție a volumului „Repere identitare românești din județele Covasna și Harghita”, semnat de Ioan Lăcătușu și Eric Mihail Broanăr.