Împlinirea unui sfert de secol de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei a fost marcată printr-un simpozion desfășurat miercuri la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Izvoru Mureșului, județul Harghita. La eveniment au participat patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, personalități ale vieții publice și culturale, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, credincioși ortodocși, informează Trinitas TV

„Episcopia Covasnei și Harghitei sărbătorește anul acesta, 2019, împlinirea a 25 de ani de existență, începând din 1994. O eparhie tânără, situată aproape în inima României, cu un teritoriu canonic ce poartă pecețile unei istorii străvechi, având o contribuție semnificativă în formarea poporului român. Bogate mărturii literare și arheologice atestă faptul că în aceste ținuturi daco-romane, care au cunoscut creștinismul încă din secolul al IV-lea, s-au dezvoltat de timpuriu vechi organizări bisericești românești, care, însă, după cucerirea Transilvaniei de către unguri în secolele XI-XIII, au avut o evoluție politică vitregă, prea puțin favorabilă românilor ortodocși”, a declarat Patriarhul Daniel într-un mesaj de binecuvântare, citit de PS Siluan, episcopul ortodox din Ungaria. Declarații au mai fost făcute și de către PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, precum și de ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

În cadrul simpozionului au fost susținute 30 de comunicări științifice, a fost vernisată expoziția documentară „Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, 25 de ani în slujba comunității românești din sud-estul Transilvaniei”, a fost prezentat filmul documentar „File din Episcopia Covasnei și Harghitei” și a fost lansată a doua ediție a volumului „Repere identitare românești din județele Covasna și Harghita”, semnat de Ioan Lăcătușu și Eric Mihail Broanăr.  
 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews