ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Credincioșii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci, în fiecare an, pe 14 septembrie, fiind, conform unui comunicat al Patriarhiei Române, cea mai veche sărbătoare închinată lemnului Sfintei Cruci și, totodată, una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

Obiceiul datează încă din anul 335, când, la data de 14 septembrie, a fost descoperită Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul. Tot astăzi a avut loc înălțarea solemnă a Crucii, în fața poporului, de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în biserica Învierii.

Aflarea Sfintei Cruci a devenit posibilă din porunca Sfintei Împătătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Conform Tradiției, sub Golgota au fost găsite 3 cruci, iar pentru a afla care dintre ele a fost cea pe care a fost răstignit Mântuitorul, Patriarhul Macarie a sugerat să fie atinse, pe rând, crucile, de o femeie moartă. Respectiva femeie a înviat în momentul în care a fost atinsă cu cea de a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

Al doilea eveniment deosebit din istoria Sfintei Cruci, sărbătorit în această zi este aducerea în Ierusalim a Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 628, după 14 ani de „sechestru”. După reîntoarcerea „acasă”, Lemnul Sfintei Cruci a fost împărțit în părticele mici și trimis la diferite biserici, în întreaga lume.

În București, o parte din Sf. Cruce a Mântuitorului se găsește la Biserica Sfintei Cruci și a Sf. Vasile cel Mare, din Calea Victoriei, nr. 198, sectorul 1. 

„La Botez, omul primeste cruce; cand moare, de aseme­nea primeste cruce. Pe biserici se pune cruce. Toate Sfintele Taine se savarsesc cu ajutorul crucii: Mirungerea, Spove­dania, Maslul etc. Prin ce ne deosebim noi de cei necredin­ciosi? Cand ne insemnam cu semnul crucii, ne unim prin Iisus Hristos cu Tatal Ceresc si ni se iarta pacatele prin mar­turisire. Multi se rusineaza sa poarte cruce (o cos la haina, o ascund), nerusinandu-se in acelasi timp de desfranare si alte pacate.

Odata, o femeie credincioasa si-a scos crucea cand a fa­cut baie. Alaturi se spala o vrajitoare care, observand acest lucru, s-a oferit sa o spele pe spate. Dupa aceea, femeia cre­dincioasa a zacut doua zile fara sa se poata misca. Acum este periculos sa ramai fara cruce chiar si pentru o clipa. Mancarea fara cruce si fara rugaciune poate deveni otra­va. Semnul crucii trebuie facut cu atentie, evlavios. Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca de cel care isi face semnul crucii fluturand mana in graba se bucura diavolii, iar crucea facuta corect ii bucura pe ingeri.

Lumineaza-te si insemneaza-te in fiecare dimineata si seara cu semnul crucii, cu Rugaciunea lui Iisus, de trei ori, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Asadar acum stim: cine vrea sa dobandeasca Imparatia cerurilor trebuie sa cinsteasca Crucea Domnului”.

(Din: Pr. Valentin Mordasov, duhovnicul de la Pskov: Invataturi si intamplari minunate, Editura Sophia), via Cuvântul Ortodox. 

Înălțarea Sfintei Cruci se prăznuiește cu post, din dragoste și respect pentru suferința Mântuitorului.