ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inițiativa Teatrului Național din Iași, anume un recital de poezie din temnițele comuniste, a fost cenzurată la presiunea Institutului Elie Wiesel, care acuză promovarea poeziilor semnate de legionari, primii autori eliminați din program fiind, așa cum a anunțat ministrul Culturii, Radu Gyr și Nichifor Crainic.

În Săptămâna Patimilor, Teatrul Național din Iași a lansat programul "Speranța din spatele gratiilor”, constând într-un recital de poezie din închisorile comuniste, în interpretarea actorilor teatrului.

Reacția Institului Elie Wiesel nu a întârziat să apară, acuzând conducerea teatrului că „se recită din poeți legionari”.

„M-am gândit mult înainte de a propune colegilor mei un recital cu poezii compuse în infernul spațiului concentraționar comunist din România. Nu pentru că m-aș fi îndoit de valoarea unică în întregul «Lagăr socialist» a acestui fenomen, în care poezia a devenit dincolo de valoarea ei estetică, esențială prin însăși existența ei, ca vehicul al demnității umane. Problema era că printre poeții închisorilor sunt și foști membri ai Mișcării legionare. Unii au fost tineri membri ai Frăției de Cruce (organizația tineretului legionar, un fel de UTC), alții însă au fost membri marcanți precum Radu Gyr. Antisemitismul, totalitarismul, argumentarea crimelor politice au fost intrinseci practicii legionare. Asta îmi repugnă! Poezia nu exonerează pe nimeni de judecată, în justiție sau istorie, dar în măsura în care a însemnat rază de umanitate pentru mii de deținuți de diverse ideologii și religii, am considerat că merită rostită în aceste zile. Mi-a fost teamă că mai importantă, pentru unii încrâncenați în ură nenuanțată sau în iubire la fel de lipsită de nuanțe, să fie biografia, dosarul de cadre, decât salvarea prin poezie, speranța nutrită de creație. Prin acest recital, noi ne-am hotărât să vorbim de creația care poate umaniza, înălța o fiară, cu atât mai mult niște biete făpturi în plin proces de depresie dezumanizantă, instituționalizată de regimul comunist. Sper că veți trăi alături de noi, în această săptămână, bucuria umanității greu recâștigate. Omul are nevoie de speranță! Noi avem nevoie!”, a scris, pe Facebook, directorul Teatrului Național Iași, Cristian Hadji-Culea.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: „Credeam că am rezolvat problema”

Ulterior, ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat pentru G4Media.ro că a avut discuții cu directorul Teatrului Național din Iași, Cristian Hadji – Culea, încă de duminică seara, pentru a elimina două nume de poeți din repertoriu, reclamate de Institutul Elie Wiesel.

Potrivit sursei citate, Gheorghiu a precizat că aceste nume au fost eliminate după ce directorul teatrului ”a fost refractar în prima fază”, argumentând că perioada comunistă, în care putea fi cenzurat a trecut. Primii doi poeti asupra cărora am fost sesizati sunt Radu Gyr si Nichifor Crainic. După discutiile de luni, directorul artistic Daniel Busuioc a confirmat secretarului de stat Cosmin Marcovici faptul ca cei doi poeti au fost scosi din program.
 
Ca o paranteză, articolul din G4 Media este ilustrat cu o fotografie ce se vrea din timpul pogromului de la Iași, pentru a se ilustra, probabil, „antisemitismul” legionarilor. Doar că poza ilustrează cu totul altceva: în imagine sunt soldați ai Armatei Române, iar în acel interval, legionarii - între care și Radu Gyr, erau în închisori reprimați de regimul Antonescu pentru rebeliunea din ianuarie 1941.
 
Mai mult, în acea perioadă Iașiul făcea parte dintr-o zonă aflată sub coordonarea directă a Armatei Germane, căreia îi era subordonată Armata Română, motiv pentru care Germania și-a recunoscut oficial vinovăția și responsabilitatea pentru acest incident regretabil.