ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Campania de subscripție publică pentru achiziția sculpturii ”Cumințenia pământului” va fi îngreunată de tăierile de fonduri pentru Ministerul Culturii, așa cum o arată proiectul primei rectificări bugetare, crede Dragoș Neamu, care a demisionat de la Ministerul Culturii. Astfel, mesajul transmis de guvern atunci când ia bani de la cultură este în contradicție cu o campanie în care vrea să îi convingă pe oameni să doneze pentru cultură. Fostul consilier pentru muzee și industrii culturale și creative nu își ascunde dezamăgirea de a vedea că expertiza, munca depusă, lucrurile bune din sistem nu ajung la beneficiarii din comunitatea culturală, în ciuda ”angajamentului enorm făcut”.

”Ministerul Culturii, veșnicul minister din care se tot iau bani la rectificare”, scrie Dragoș Neamu pe contul de Facebook, amintind și instituțiile care câștigă în urma proiectului primei rectificări bugetare a guvernului condus de Dacian Cioloș: SRI și Autoritatea Electorală Permanentă. Banii se iau, explică Dragoș Neamu, și atunci când ”există o anumită atitudine și o anumită înțelegere față de cultură ca factor de dezvoltare economică, de vector pentru așezarea unei societăți”.

Fostul consilier de la Ministerul Culturii, care a demisionat în urmă cu aproape două săptămâni din instituție, într-un alt context, nu își ascunde dezamăgirea: ”Oricum ar fi, această realitate ne condamnă definitiv. Am sentimentul că toate eforturile noastre, ale mele, în a încerca să susțin dimensiunea antreprenorială a culturii, timpul irosit prin comisiile de prin Europa sau de prin țară , analizele socio-economice la care am căpiat muncind alături de oameni isteți și dedicați, care să fundamenteze toate aceste roluri reale ale culturii, sunt atat de inutile încât îmi vine să urlu”.

Dragoș Neamu spune că îi rămân, totuși, și câteva satisfacții, în urma experienței ministeriale: deblocarea unor dosare înțepenite pe circuitul de avizare, unele ”mici inițiative legislative care au trecut când se mai putea asta și tonele de materiale care așteaptă clipa când vor conta cu adevărat”.

Fostul consilier își încheie mesajul cu întrebare formulată retoric: ”Cum naiba mai convingi oamenii să doneze pentru achiziția Cumințeniei Pământului a lui Brâncuși când tu tai accesul culturii la finanțare? Cum vor citi oamenii acest mesaj plasat criminal în conștiința publică?”.