ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Galeria Romană, o impresionantă expoziție a doi tineri artiști, Teodor Zaica și Mircea Hristescu, care intră într-o temă dificilă, surprinzătoare, de neimaginat ca preocupare pentru marea majoritate a generației lor: Închisoarea noastră cea de toate zilele, universul carceral din perioada instaurării regimului comunist.

De altfel expoziția se cheamă, în mod manifest, "OMUL FĂRĂ MEMORIE".

Însă este departe de a fi o expoziție politică; cei doi artiști sondează frumusețea spirituală a universului carceral, pe urmele "Jurnalului fericirii" și "Binecuvântată fii, închisoare".

Galeria Romană, preocupată mai degrabă de densitatea artistică atemporală decât de modă, are curajul enorm de a propune doi tineri aflați în răspăr cu arta ideologică, anticreștină până la demonie, care pătrunde și dezvoltă psihoza acestor timpuri. Expoziția lor este ca o candelă în noaptea unui deșert sufletesc.

Cu această ocazie, am avut șansa să-l revăd, după foarte mulți ani, pe Profesorul Dorel Zaica (tatăl lui Teodor), o legendă a pedagogiei artistice din România, care a intrat ca profesor în Liceul de Artă "N. Tonitza" cam în același timp cu intrarea mea ca elev, în 1977.

O zi plină de nesperate bucurii, după săptămâni de claustrare forțată din pricina pârdalnicei boli...

Expoziția este absolut impresionantă și foarte accesibilă pentru bucureșteni - galeria se află exact în Piața Romană.

Mergeți să o vizitați; acești tineri merită să vadă că arta lor bucură sufletele noastre, ale celor care vedem scânteia dumnezeiască din vâltoarea vieții.

Expoziția OMUL FĂRĂ MEMORIE, a celor doi artiști - Teodor Zaica și Mircea Hristescu - se va prelungi până sâmbătă, 2 martie 2024. Câteva fotografii: