ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 11:00,  la Muzeul Național al Țăranului Român, va avea loc lansarea volumului „Pe prispa istoriei”, debutul editorial al jurnalistului Radu Buzăianu.

Cartea reunește dialoguri pe care autorul le-a purtat, de-a lungul a mai bine de 10 ani, cu mai multe personalități ale vieții românești. 

Dintre acestea, amintim pe fizicianul Andrei Dorobanțu, pe regizorul și actorul Dan Puric, pe criticul literar Dan C.Mihăilescu, pe neurochirurgul Leon Dănăilă, regretatul istoric Dinu C. Giurescu, pe Dorel Vișan sau Gheorghe Zamfir și mulți alții.

„Timp de 10 ani am strâns interviuri cu oameni mari. Am adunat discuțiile într-o carte. Una de răspunsuri ce dau sensul vieții”, spune autorul. 

ActiveNews vă oferă un fragment din dialogul pe care jurnalistul l-a purtat cu regretatul istoric Dinu C. Giurescu.

„Radu Buzăianu: Dacă ar fi să desprindem un moment de care am putea fi mândri cu legitimate, care ar fi acela?

 
Dinu Giurescu: Acum, când studiez mai îndeaproape gândirea politică a lui Ștefan cel Mare, a lui Mihai Viteazul, îmi dau seama ce minți cuprinzătoare au fost aceștia! Ce viziune europeană mare au avut! Doar că noi, fiind țară mică, cum am fost de atâtea ori, n-am intrat în vizorul celor mari. „Că, dacă țara aceasta a noastră va pieri, atunci Europa întreagă va pieri”, spune Ștefan cel Mare în scrisoarea sa circulară către mai-marii Europei. Și așa a fost. După ce rezistența pe frontul Moldovei a căzut, în momentul acela turcii au împins până aproape de Viena. Noi am negociat cu turcii un statut pe care aceștia l-au respectat până în secolul XVIII-lea”
 
Radu Buzăianu este un jurnalist român, care de-a lungul carierei a lucrat pentru Antena2, Ziarul Național, Radio GoldFM și B1 TV România.

În prezent este co-moderator al emisiunii „Bună, România” de pe B1 TV. Este căsătorit și are trei copii.