ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 10 ani de la trecerea la cele veșnice, Patriarhul Pavel al Serbiei continuă să fie o sursă de inspirație duhovnicească pentru creștinii din întreaga lume, inclusiv în România.

Cu această ocazie, Editura Predania a lansat volumul „Viața și Învățăturile Patriarhului Pavel al Serbiei”, care cuprinde cele două volume ale publicistului Iovan Ianici: Să fim oameni! și Să ne păzim obrazul și sufletul!, traduse de Ionuț și Sladjana Gurgu. Cartea poate fi cumpărată de la librăria Sophia.
 

„Semn că iubitul Patriarh al sârbilor, foarte prețuit și în România pentru virtuțile sale, trăiește în inimile celor pe care i-a binecuvântat este și această ediție omagială, pe care Editura Predania ne-o oferă la zece ani de la adormirea sa și care cuprinde cele două volume ale publicistului Iovan Ianic: Să fim oameni! și Să ne păzim obrazul și sufletul!

Această carte este, fără îndoială, prima biografie a Patriarhului Pavel. Dar, pentru că la cei care trăiesc după Evanghelia lui Hristos din biografie rodește aghiografia, paginile acestea ar trebui interpretate într-o gamă duhovnicească mai înaltă.

Ea dezvăluie taina îndumnezeirii unui contemporan de-al nostru, care s-a hrănit, la propriu, din viața în Hristos a Sfântului Apostol Pavel, din modelele de slujire lăsate de către sfinții ierarhi sârbi, Sava Nemanici și Nicolae Velimirovici, dar care a izvorât din încredințarea profund creștină că Dumnezeu ne va recunoaște drept fii ai Săi, dacă ne vom străduim, mai întâi, „să fim oameni.”

Întrucât „viața și învățătura Patriarhului Pavel al Serbiei” s-au reflectat perfect una în cealaltă, conjuncția „și” din titlu nu afirmă o tensiune, ci mărturisește o extensiune a Cuvântului lui Dumnezeu, prin persoana sa, în „vremea lui Pavel,” dar și în viața tuturor celor care vor citi aceste minunate pagini”, a spus Daniel Mazilu în prezentarea cărții.
 
Patriarhul Pavel al Serbiei a trecut la cele veșnice pe 15 noiembrie 2009, fiind al 44-lea întâistătător al Bisericii din țara vecină.

La înmormântarea sa au participat sute de mii de oameni, procesiunea fiind condusă de însuși Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

„În ziua înmormântării, Sfânta Liturghie pentru odihna Patriarhului Pavel a fost slujită de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, împreună cu înalte fețe bisericești din lumea ortodoxă. Apoi coloana cu sicriul deschis al patriarhului s-a îndreptat către Catedrala Sfântul Sava, unde a fost săvârșită slujba de înmormântare. Sute de mii de persoane au urmat procesiunea pe străzile flancate de alte mulțimi de oameni. După slujba de înmormântare, cortegiul s-a îndreptat spre Rakovița, unde, în curtea Mănăstirii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost îngropat trupul Preafericirii Sale.
Cel puțin un milion de oameni s-au strâns în acea zi la Belgrad pentru a-l cinsti pe cel mai drag părinte duhovnicesc al lor, Patriarhul Pavel. Aceasta a fost cea mai mare adunare de oameni din istoria capitalei Serbiei. Văzând cu ce simțăminte petrece poporul sârb pe ultimul drum

pe patriarhul lor, unul dintre episcopii greci care erau de față a glăsuit: Nu la înmormântare a venit acest popor, ci pentru a-l așeza pe Patriarhul Pavel în ceata sfinților!”, spune Iovan Ianici în cartea mai sus menționată.