ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Expoziția „Bucovina la Centenar: o sută de fotografi - o sută de imagini despre Bucovina” a fost vernisată miercuri în Sala Gheorghe Focșa a Muzeului Satului de către Asociația Foto „Bucovina FOTOgenică” din Câmpulung Moldovenesc, informează Agerpres. Fotografiile cu și despre Bucovina pot fi admirate de vizitatorii Muzeului Satului din București până pe 13 octombrie și vor fi expuse la Cernăuți pe 15 noiembrie.

„Bucovina e minunată în orice fotografie, ori că e făcută de un profesionist, ori că e făcută de un turist. E una dintre zonele din România unde lumea satului a rămas foarte puțin alterată în ultimul secol. Sunt foarte multe tradiții - avem o fotografie cu ultimul meșter care confecționează bundițe cu blană de dihor, nu doar le asamblează, toate fazele de fabricație, pornind din componente, până la produsul final. Mai avem ceramica neagră din Marginea, mocănița care ne-a însoțit în ultimul secol, meșteri populari din care, din păcate, unii nu mai există, Bucovina iarna, care e o minune, herghelia de cai huțuli de la Lucina, dansuri populare din Bucovina, floarea de colț, Rarăul, Pietrele Doamnei, ursul”, a declarat, miercuri, Ovidiu Ștefeligă, președintele Foto-clubului „Bucovina FOTOgenică”, citat de Agerpres.

Expoziția are loc cu ocazia marcării împlinirii a 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România, în cadrul unei inițiative demarate în decembrie 2018, cele 100 de lucrări fiind expuse în România și în Ucraina. Fotografiile au fost adunate într-o jumătate de an, 10 dintre ele provenind de la cei 10 membri ai Fotoclubului „Bucovina FOTOgenică”, restul de 90 aparținând unor fotografi români și străini.

„Am lăsat la latitudinea fotografilor selecția fotografiilor. Am trimis o listă de cerințe calitative, pentru a menține nivelul expoziției foarte sus. Marea majoritate fiind fotografi experimentați, autocenzura a fost foarte puternică, oamenii clar au trimis cea mai bună fotografie a lor din Bucovina. Au fost 130 de fotografi contactați care au trimis fotografii, din care au fost selectate, pe criterii calitative, primele 90", a explicat Ovidiu Ștefeligă.

El mărturisește că ideea organizării expoziției foto i-a venit în 2018, în perspectiva serbării Centenarului Marii Uniri, eveniment unic ce nu putea fi lăsat să treacă fără a fi marcat corespunzător.

„Proiectul a început undeva anul trecut în luna aprilie, iar vernisajul expoziției l-am avut de ziua Bucovinei, anul trecut, la Muzeul Bucovinei, din Suceava. Următoarea expunere a fost la Festivalul Internațional de Film și Arte vizuale de la Câmpulung Moldovenesc, acum suntem la Muzeul Satului, ne mutăm la Cernăuți în 15 Noiembrie, de Ziua bucovinenilor de pretutindeni, după care ne întoarcem în țară la Piatra Neamț”, a adăugat Ovidiu Ștefeligă.

El a precizat că la această expoziție sunt adunate numai fotografii făcute în România. Cum granițele actuale nu mai cuprind decât jumătatea sudică a Bucovinei istorice, unite la 1918 cu țara, Nordul Bucovinei fiind invadat în 1940 de trupele sovietice, expoziția va fi întregită și cu fotografii din Bucovina de dincolo de hotarul cu Ucraina. Astfel, la expoziția de la Cernăuți, din 15 noiembrie, vor fi invitați zece fotografi din Bucovina de Nord, cu zece lucrări surprinse de ei.

„Mă bucur că în urma turelor foto organizate de noi și de alți fotografi care, în ultimii ani, au tot vizitat Bucovina, fotografia are impact și vezi cum oamenii au început să prețuiască hainele vechi, bundițele, straiele tradiționale. Cu ani în urmă parcă ne era rușine să scoatem straiele populare, dar acum vedem din ce în ce mai des astfel de port duminica, la Biserică, sau de sărbători, la nunți sau la botezuri”, a declarat, la rândul său, Dorin-Lucian Sveduneac, membru al Foto-clubului „Bucovina FOTOgenică”, citat de Agerpres.