ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 6 martie, a coincis cu lăsata secului de carne pentru postul Sfintelor Paști. Duminica în care a avut loc acest eveniment de mare importanță creștină se numește "Duminica Înfricoșatei Judecăți", ce deschide o săptămână pregătitoare pentru începutul Postului Mare.

După această duminică, intrăm în "săptămâna brânzei", în care consumul de carne este oprit dar se pot consuma lactate și ouă. Zilele de miercuri și de vineri din această săptămână au dezlegare la pește.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma "lăsata secului", este înțeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare, omul trebuind să se căiască în această perioadă, să se gândească la greșelile sale și să încerce să se îndrepte.

"Secul" este și o referință la "secular", la cele lumești, lăsarea secului având sensul de părăsirea celor lumești, a plăcerilor acestei lumi.


Postul Sfintelor Paști este așezat în cinstea Patimilor Domnului și ne amintește de postul de patruzeci de zile al Mântuitorului în pustie, înainte de a ieși în lume pentru propovaduirea Evangheliei.