ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Leo Iorga, solistul formației Compact B, a murit sâmbătă, 2 noiembrie 2019, la vârsta de 54 de ani, anunțul fiind făcut de chitaristul și compozitorul Adrian Ordean pe o rețea de socializare, potrivit Agerpres

„Colegul meu de trupă Leo Iorga a plecat spre o lume mai bună... Dumnezeu să-l ierte. Va rămâne în inimile noastre pentru totdeauna”, a scris Adrian Ordean, sâmbătă, pe contul lui de social media.

Fost membru al trupelor Cargo, Compact, Schimbul 3, PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, Compact B, Pacifica, solistul Leo Iorga s-a născut la 2 decembrie 1964, la Arad. 

A început să cânte la 14 ani ca toboșar (1978), în trupa liceului „Ioan Slavici” (1980-1982). A cântat la trupa „Hidro Grup 8” ca toboșar și solist vocal, conform biografiei de pe pagina de Facebook a artistului

Până în 1985, a colaborat cu grupul Pacific, apoi s-a alăturat trupei Sui Generis din Arad (1985-1987). În 1988, a devenit solist vocal al grupului Cargo, lansând cântece precum „Brigadierii”, „Povestiri din gară”, „Erata”.

Din toamna lui 1988 până în 1996, a fost solist vocal al grupului Compact, în componența Leo Iorga, Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Teo Peter, Emil Laghia și Leluț Vasilescu, formație catalogată de Florian Pittiș și mulți alții drept „formula de aur a Compact-ului”. În această compoziție a lansat cântece precum Singur în noapte, Mă voi întoarce, Să te gândești la mine, Toamnă în sufletul meu, Trenul pierdut, Ploaia, Cine ești tu, oare?, Cine-i vinovat?, Te visez mereu.

Din 1997 până în 2001, a cântat în „Schimbul 3”. Din 2003 până în octombrie 2012, a interpretat acompaniat de grupul Pacifica. În 2009, a deschis Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov cu piesa „Singur în noapte”.

În 2011, Leo Iorga a fost diagnosticat cu cancer pulmonar și supus unei intervenții chirurgicale, din cauza unei tumori la plămân. Artistul a reușit să se restabilească și, la câteva luni după operație, a revenit pe scenă. 

În martie 2012, a lansat cu Pacifica albumul „După ani și ani”. În octombrie 2012, a fondat, alături de Adrian Ordean, trupa „Leo Iorga & Ordean”, al cărei solist vocal a fost. În decembrie 2012, trupa și-a schimbat numele în „PACT by Leo Iorga & Adi Ordean”, pentru ca, la începutul anului 2014, să apară albumul „Numărul unu” al trupei „PACT by Leo Iorga &Adi Ordean”, conținând și piese mai vechi, reorchestrate (Mă voi întoarce, Să te gândești la mine, Singur în noapte), dar și piese noi: „Ploaia care cade”, „Cheamă un înger”, „Străzile pustii”, „Mereu te voi iubi”, „Fiecare zi”, „Fata care-mi place”.

Cancerul a recidivat, apărând, pe rând, metastaze la cap, la glanda suprarenală, la plămân, la picior. Leo Iorga a fost supus multor intervenții chirurgicale, unele minim invazive, altele clasice.

În 2017, Adrian Ordean a reunit Compact B, avându-l partener vocal pe Leo Iorga. În paralel, solistul a interpretat cu formația Pacifica.
 
În momentele de suferință cauzate de cei 7 ani de boală și tratamente costisitoare, Leo Iorga a simțit permanent că „la fiecare pas sunt dus de mână de Dumnezeu”.

„În mod instinctiv, te simți abandonat. Te afli în situația de a înțelege ce a strigat Iisus pe Cruce: „Eli Eli Lama Sabachthani?”- „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?”. Nu ai reacție pe moment. Habar n-ai încotro s-o apuci, în cine poți avea sau nu încredere. E probabil o stare de șoc, pe care abia mai târziu am realizat-o. Parcă e un coșmar din care abia aștepți să te trezești. Apoi au apărut, succesiv, proceduri medicale foarte concentrate în interval scurt de timp. Prima operație a fost una radicală, faptul ca m-am trezit viu din anestezie a fost o mare revelație. Dar, în tot acest timp, am simțit permanent că la fiecare pas sunt dus de mână de Dumnezeu”, mărturisește solistul Leo Iorga, potrivit unei relatări din 2018 publicate de ActiveNews

În septembrie 2018, trupa Compact B a susținut un concert pe scena din Piața Mare de la Sibiu, în cadrul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși

În 2019, Leo Iorga a avut două intervenții de tip „cyberknife” la o clinică din Hamburg, iar în București a fost supus unei intervenții chirurgicale la picior.

Ultima sa apariție în public a fost pe scena Arenelor Romane, în septembrie 2019, când a salutat publicul dintr-un scaun cu rotile, fără să cânte, potrivit Kanal D

Cu ceva timp în urmă, artistul a acordat televiziunii Kanal D un interviu în care a vorbit despre boala sa, dar și despre credință și nevoia apropierii de Dumnezeu. Acesta mărturisea că suferința l-a făcut să revină în sânul Bisericii, să mențină o legătură permanentă cu Iisus Hristos prin slujbele de duminică și prin rugăciuni zilnice.

„Este vorba de lucrurile spirituale pe care fiecare trebuie să le aibă în vedere, și dialogul permanent cu Divinitatea, personal, fie la biserică unde se invocă Sfântul Duh, fie acasă, fie prin rugăciune… cea mai adâncă meditație cu puțină.

Cu certitudine, m-am apropiat mai mult de Dumnezeu de când m-am îmbolnăvit. La început, am crezut că e vorba de un stigmat, că este vorba de un fel de pedeapsă pentru că am păcătuit mai demult, ei… după 6 ani, citind și studiind, mi-am dat seama că Dumnezeu n-a creat lumea ca să o distrugă, ci oamenii au făcut lucrul ăsta de-a lungul istoriei, să bage frică în tine ca să îți fie teamă de cler, nu de Biserică, atenție.

Cred că, încet-încet, lumea de astăzi ar trebui reorientată spre credința adevărată, să vină la biserică cu inimă deschisă, spre lumină și iubire, acolo unde se află Iisus Hristos pentru noi, creștinii”,  mărturisea Leo Iorga în interviul pentru stirilekanald.ro 

Artistul a fost căsătorit cu Paula, cu care a avut doi copii - Edy (30 de ani) și Paul (23 de ani), ambii moștenind talentul muzical al tatălui. Aceștia au rămas alături de el până la capăt, spre deosebire de alți apropiați, despre care mărturisea că i-au înșelat așteptările.
 
„Pierderea încrederii în anumite persoane pe care le consideram și se considerau apropiate mie: trădarea în momente grele. Am învățat să nu am nu știu ce așteptări de la nimeni, pentru a nu avea decepții. Am o concluzie pe care mi-am formulat-o, inspirat de ici, de colo: suma alegerilor pe care le facem reprezinta cursul vieții noastre. Toate alegerile făcute în trecut, reprezintă experiențe în acest moment. Trecutul este ireversibil, viitorul nu-l știe dacât Dumnezeu, așa că rămane vorba poetului Ovidiu: Carpe diem! Trăiește clipa!”, îndemna Leo Iorga într-un interviu din primăvara anului 2018. 
  
În cei peste 30 de ani de carieră muzicală, vocea lui a dat viață unor cântece care rămân testament în tezaurul muzicii românești: Mă voi întoarce, Singur în noapte, Trenul pierdut, Să te gândești la mine sau Toamnă în sufletul meu ș.a.