ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lidia Stăniloae, fiica Părintelui profesor Dumitru Stăniloae, a trecut la Domnul, în această dimineață la ora 7:40, la vârsta de 83 ani, informează agenția Basilica.

Lidia Ionescu Stăniloae s-a născut în data de 8 octombrie 1933 la Sibiu. Ea a fost fiica Părintelui Stăniloae și a soției sale Maria.

Între 1951 și 1955 a urmat cursurile Facultății de Fizică – Secția Fizică Atomică a Universității din București, fiind studenta academicianului profesor dr. Horia Hulubei. Lucrarea sa de diplomă este prima lucrare, din România, despre teoria fisiunii nucleare. Până în 1958 a lucrat în cadrul Facultății de Fizică și în calitate de cercetător la Institutul de Fizică Atomică. La arestarea tatălui său în anul 1958, a fost dată afară. S-a căsătorit în același an și apoi a avut un fiu, pe Dumitru Horia Ionescu. Din 1961 a fost profesor de fizică la Grupul Școlar de Chimie Alimentară din București.

Fiica marelui teolog român și-a început cariera literară în 1970, publicând volumele de poezii Versuri, Munții și Locul unde aștepți. A tradus din limba germană Însemnările lui Malte Laurids Brigge, de Rilke, și un volum de versuri al poetei germane Hilde Domin.

În anul 1984 a emigrat împreună cu fiul său în Germania, unde a lucrat în cadrul Universității din Freiburg. În 1991 a publicat romanul Raiul inocenților, iar în anul 2000 lucrarea Lumina faptei din lumina cuvântului.

În 2003 a lansat volumul de versuri Întâlnire cu Dumnezeu. În 2006 a apărut, în limba germană, romanul istoric Zähringerblut, având ca temă înființarea orașului Freiburg la 1120, lucrare ce se bucură de mare interes în Germania. În 2009 a apărut volumul Memoriile unui fugar. În paralel, Lidia Stăniloae a susținut o activitate de conferențiar în mai multe țări din Occident: Germania, Franța, Belgia ș.a.

În anul 2013, declarat de Sfântul Sinod An comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit doamnei Lidia Stăniloae Diploma și Medalia omagială Părintele Dumitru Stăniloae. De asemenea, în 2014, Patriarhul României i-a acordat fiicei marelui teolog Ordinul Crucea Maria Brâncoveanu.
 
Părintele Patriarh Daniel a transmis următorul mesaj:
 
Domnului Dumitru Ionescu,
Fiul regretatei doamne Lidia STĂNILOAE

Cu adâncă durere în suflet, am aflat vestea trecerii din această viață a doamnei Lidia Stăniloae, venerabilă urmașă a Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae, vrednică fiică a Bisericii Ortodoxe Române, distins om de cultură și scriitor erudit.

În aceste momente grele pentru dumneavoastră și pentru toți cei care au cunoscut-o și prețuit-o, vă încredințăm de întreaga noastră compasiune.

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să odihnească sufletul doamnei Lidia Stăniloae în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica ei pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române