Lucian Ciuchiță: În Memoriam Mircea Diaconu

L-am întâlnit pe marele actor Mircea Diaconu pentru prima oară în 1990, când vântul schimbării sufla puternic peste România. Eram tânăr, cu elanul specific vârstei, și poate că acesta a fost atuul meu în ochii lui. Realizasem emisiunea Gaudeamus la TVR1, iar acest lucru părea să îi fi câștigat respectul.
Îmi amintesc acea întâlnire la Uniunea Cineaștilor din România – o clipă în care pasiunea mea pentru artă și respectul meu pentru actorii care scriau istorie s-au întâlnit cu generozitatea unui om remarcabil.
Câțiva ani mai târziu, Mircea Diaconu mi-a propus să colaborăm la o emisiune matinală, un proiect care s-a dovedit inovator și deosebit de apreciat. Am acceptat fără ezitare, iar ceea ce a urmat a fost o experiență memorabilă. Emisiunea noastră a deschis un drum nou, devenind un model pentru imitatorii care s-au grăbit să reproducă formatul pe alte posturi. Era o perioadă în care creativitatea își găsea, încă, spațiu să înflorească.
Nu am avut o relație personală apropiată cu domnia sa, însă drumurile noastre s-au mai intersectat sporadic. Îmi amintesc revederea de la premiera filmului Doar cu buletinul la Paris – o ocazie de a schimba câteva impresii, de a redescoperi aceeași noblețe și căldură care îl defineau.
Deși viețile noastre au urmat direcții diferite, dispariția lui m-a zguduit profund. O astfel de pierdere lasă un gol imens în inima celor care iubesc și apreciază adevărata valoare artistică. Mircea Diaconu nu a fost doar un actor; a fost o expresie vie a culturii noastre naționale, într-o vreme în care această cultură este amenințată de interese obscure, ce par să ne împingă spre o dezumanizare sistematică.
Maestre Mircea Diaconu, acolo, printre stele, vei străluci, fără îndoială, în constelația valorilor nepieritoare. Cei care ți-au admirat talentul și ți-au prețuit sufletul nu te vor uita niciodată. Te salut, cu respect, ca pe un fost interlocutor în această vastă scenă a vieții. Ai lăsat în urmă o moștenire care ne amintește că spiritul acestui popor este mai presus de vremuri.
VIDEO:
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură Opinii Prima pagină Știri Teatru / Film
Persoane: Mircea Diaconu
Locații: România
Subiecte: decesul unei personalități
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)