ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși Ministerul Culturii a anunțat recent că va repatria celebra operă a lui Brâncuși, "Cumințenia pământului", nu toată lumea e mulțumită.

Realizatorul radio-tv Lucian Mîndruță este unul dintre aceia care consideră că banii contribuabililor români nu trebuie folosiți în asemenea scopuri. Într-o postare de pe facebook, Fostul prezentator de la Antena 1 și PRO TV afirmă că acei bani puteau fi folosiți pentru construirea de spitale sau azile de bătrâni.

"Nu sunt de acord ca statul român să cumpere, cu banii mei, o sculptură. Fie și de Brâncuși.Artistul e un ambasador al culturii românești. Ca atare, trebuie sa circule. Sa stea în muzeele lumii și să spună ceva bun despre noi.


Iar noi, noi avem nevoie de 11 milioane de euro. Cu banii ăștia facem niște sculpturi vii: copiii făcuți bine în spitale. Bătrâni îngrijiți mai bine. Tineri care primesc o bursă. Brâncuși? De 11 milioane ajutam următoarea generație de artiști. De 11 milioane facem o afacere cu viitorul. Nu una cu trecutul", a scris el.
 
Premierul Dacian Cioloș a apărat însă decizia Ministerului Culturii, răspunzând astfel unui cetățean care-l interpelase pe pagina sa de facebook:
 
"Vă înțeleg punctul de vedere : suntem săraci, dar cu această opera de artă a lui Brâncuși (care s-a inspirat din străfundul Sufletului Neamului Românesc) e "acum sau niciodată". Dacă statul nu-și exercită acum dreptul de preempțiune, riscă să piardă sculptura din proprietate pentru totdeauna, și atunci am fi și mai... săraci.. Cred că avem datoria sa încercăm tot ce ne stă în putință să ne păstrăm valorile. Cele vii, dar și cele patrimoniale".