ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ în urmă cu 12 ani

Sofia, Centrul Balcanic de Informații

Generalul Alex Mihailov i se adreseaza subalternului său, cel care coordonează agenturile bulgare din străinătate și este și directorul al serviciilor de informații externe.

-D-le Colonel Gospodinov, înțeleg că ai ceea ce ne-au cerut românii. Dar, precum știi și tu foarte bine, informația se dă greu din mână. Hai, să te văd cu ce te lauzi.

Colonelul Hristo Gospodinov este ceea ce se cheamă un „lup" în lumea închisă a agenților de informații sau de contra-informații. Contrar obiceiului împământenit și  la care doar rușii și chinezii fac opinie separată, el a fost dintotdeauna un agent "descoperit". Tatăl și bunicul său au fost și ei agenți ai serviciilor secrete, așa că nu a fost prea greu pentru el să intre în această gașcă. Dar, promovările au venit doar în urma unor succese de răsunet, însuși prim-ministrul felicitându-l și promovându-l de două ori la excepțional. De altfel, rețeaua sa de agenți și-a format-o singur, aceasta funcționând în prezent ca un fel de stat în stat. Chiar el a dorit acest lucru și a explicat asta la Academia de Informația, acolo unde predă și un curs de psihologie „face-off".

- Veți avea ocazia să vă aflați cu dușmanul față în față, dar chiar și cu prieteni, pentru că și aceștia trebuie citiți. Atenție, același lucru îl fac și ei. El îți vinde o gogoașă, tu îi pui un bullshit pe tavă. He asks a question, you ask a question. Dar, fii mereu cu un pas în fața lui și întrerupe brusc dialogul sau interogatoriul atunci când ești în avantaj. Asta se cheamă "Punctul lui Borkmann" și ține de criminalistică de fapt. Atunci când am învățat meserie, am fost trimis să-mi fac ucenicia într-o unitate de poliție care lupta exclusiv împotriva criminalilor psihopați. Era acolo un gabor boșorog, un suedez care s-a însurat cu o bulgăroaică de naționalitate română din Cadrilater și s-a stabilit la Varna.

"Băgați la cap, puștilor, atunci când faci o analiză, oprește-te și vezi unde ai ajuns. Există un moment anume când puzzle-ul poate fi descifrat. Dacă ratezi acest punct, se vor acumula alte și alte informații, aparent utile, dar care vor face imposibilă descifrarea adevărului."

Hristo are lista cerută de la București, dar niciun motiv să se gândească la punctul lui Borkmann. Știa că suedezul murise, dar poate că ar mai fi trăit, dacă soția nu i-ar fi murit într-un nefericit accident de mașină.

- Da, d-le, am lista. Este codată, dar deja știu despre ce este vorba, chiar dacă nu am numele exacte. Asta o putem face chiar acum, am codul în cap.

Pe scurt, ca să nu vă răpesc prea mult timp, este vorba de 44 personaje, din 44 țări diferite. Toți au părinți necunoscuți, ocupă funcții înalte în statele în care trăiesc, au intervenit la un moment dat cu sume uriașe salvând țara de război civil, băgând bani pentru a întoarce soarta unui conflict cu vecinii sau au făcut injecții financiare spectaculoase pentru a salva economiile țărilor lor de la un faliment înspăimântător. În plus, toți, fără excepție vor fi promovați mâine prin decrete regale sau prezidențiale.

- Cum comentezi?

- Păi, e clar. Cu toții sunt membrii unei oculte care-i împinge de la spate pe scările puterii.

- Nume?

- Le putem afla chiar acum.

Colonelul Gospodinov întoarce distrat pagina. Pe verso era un singur indicativ, cel de la poziția 44: 1F22KI012R6T9.

- Hmmm...

Inima începe să-i bată cu putere.

- Alex Mihailov! Șeful!

Încearcă să-și stăpânească tremurul mâinii și, pentru a-și masca slăbiciunea, își aruncă ochii pe Monitorul Oficial, care se afla pe biroul bossului.

- Alex Mihailov promovat Ministru de Interne. Bine, dar data e mâine. Doamne, ce înseamnă asta?

Cu coada ochiului vede ceea ce n-ar fi trebuit să vadă. Data de apariție a oficiosului constituțional era cea de a doua zi.

Își ridică privirea, dar tot ceea ce vede este țeava neagră a unui pistol.

- Sincer, îmi pare rău, Gospodinov. Ești cel mai bun agent pe care l-am avut vreodată.

Se aud două pocnituri. Seara, pompierii au fost obligați să intervină pentru a stinge incendiul care se produsese, aparent de la un scurt-circuit, la etajul generalului. Aceste plecase în grabă mai devreme și dispăruse într-o direcție necunoscută.

................................................................................................................................

Imperiul Japoniei, Kobe, timpul prezent, anul 2275

Klara se așează la masă, ia o gură de ceai, își deschide device-urile cu care ține legătura cu oamenii din teren și alege ținta: Shanghai. Bursa din Shanghai, cel mai mare și mai bogat oraș al Asiei.

- Ia să vă văd, țărănoilor, țineți pasul cu mine sau ați rămas tot pescari și fumători de opiu? Feriți-vă, nespălaților, vine "Fantoma"!

Brokerii chinezi au denumit-o "Fantoma de la Operă", fără să bănuiască o clipă cât de aproape sunt de poziția reală a Klarei. Cu atât mai puțin s-ar fi gândit că în lumea asiatică o femeie ar fi capabilă de asemenea jocuri de culise și de ridicarea mizei până la un nivel care deja îi sperie pe majoritatea investitorilor de pe piața financiară chineză.

Potrivit Serviciilor Chineze de Prevenire a Fugii de Capital și a Spălării de Bani, misteriosul investitor și-a făcut simțită prezența prima dată în toamna anului 2284, cu plasamente de 4500 de milioane de dolari, dublând imediat media pieței. De la începutul anului, a trecut la tranzacții din ce în ce mai mari, executate cu frecvență ridicată, speriindu-i pe ceilalți jucători, care nu pot să prevadă care-i vor fi următoarele mutări. Asta așa, în joacă, pentru a studia reacțiile partenerilor. În plus, întotdeauna intră în joc cu exact o oră mai devreme de suspendarea tranzacțiilor bursiere.

Indiferent cine ar fi, se pare că a trecut de la o societate de brokeraj la alta, până când în final s-a oprit la SITA Finance, pe care a transformat-o în cea mai importantă societate de investiții pe bursa de la Shanghai și, ulterior, din întreaga Chină.

Cel puțin în cazul clienților unei bănci germane din Frankfurt, aceștia au încetat să mai deschidă poziții pe acțiuni chinezești după ce au ajuns la concluzia că investitorul misterios folosește un sistem algoritmic în care formule complexe decid tranzacțiile, iar alții evită piața până când vor avea mai multe informații.

Beijing, Servciul de Contra-Spionaj Economic, notă informativă

„The Guy" a ajutat la creșterea volumului mediu zilnic de pe Bursa Shanghai cu aproape 10% anul acesta, comparativ cu declinul de 16% de la Londra sau o cădere de 28% la Mosova. SITA Finance, societatea de brokeraj care efectua mai puțin de 3% din tranzacții, a ajuns în unele zile să asigure cel mai mare rulaj. Pe 22 februarie 2286, de exemplu, casa de brokeraj a plasat ordine pentru acțiuni în valoare de 4860 milioane lire sterline, de 18 ori mai mult decât Meril Linch, al doilea broker de pe piață din acea zi. Iar în 17 ședințe de tranzacționare, a înregistrat ordine de cumpărare pentru acțiuni le cele mai mari șase bănci chinezești și la Air China de aproape 10 miliarde de lire, ajutând la ridicarea principalului indice bursier la maximul ultimilor trei luni. În lunile ianuarie și februarie, respectiva firmă a făcut achiziții nete de acțiuni de 10,23 miliarde de dolari americani, cu circa 74% mai mult decât următorul cumpărător din top, UBC Foreign Deegaerler SA. Sunt în măsură să vă spun că acest cumpărător misterios face acum regulile. Nu este ceva ieșit din comun ca un singur jucător să manipuleze indicele bursier prin tranzacții efectute pe termen scurt, în special în țări precum Germania, dependente de intrările de capital străin din cauza recesiunii care a urmat războiului devastator din Europa. Dar nimeni nu a mai văzut până acum ceva asemător. Este ca un elefant într-un magazin de porțelanuri, are cele mai adânci buzunare și poate mișca piața în orice direcție dorește. Cer instrucțiuni.

Beijing, Secția a II-a de Contra-Spionaj Economic

"Agent Lu, dă-te la fund și apoi revino după două săptămâni cu o ofertă de 10 miliarde de euro, valută nu prea agreată în Asia. Cumpără acțiunile cele mai ieftine ale celor mai slab productive companii. Deci, și slab cotate, și slab productive. Chiar falimentare. Fă asta printr-o companie paravan din Singapore și pe urmă vezi reacțiile Fantomei de la Operă. Continuă să manipuleze Bursa sau se transformă în ceea ce suntem toți? Jucători serioși și cu un fair-play desăvârșit?"

Directorul K2, Liu Xen, se uită în oglindă, își aranjează cravata și se rostește ca pentru sine:

- Europenii ăștia nu au venit decât cu lucruri proaste în Asia. Poate, cu excepția cravatei. Mi-e clar că această Fantomă nu lucrează pentru noi. Este fie jucătoarea yankeilor, fie a europenilor. Excluse țările neutre. În plus, are fonduri nelimitate. Cine o fi în spatele ei? Până acum un an, pierdea sume fabuloase. Acum, a început să câștige. Asta o fi o șaradă?

Se încheie la nasturii de la haină, se mai uită o dată în oglindă și iese pe ușă. Are programat un șpriț cu niște rusnaci cu chef de business.

- Îmi plac rușii ăștia. După orice înfrângere, ei vând. Și încă ieftin. Sper să pun mâna pe colecția de ouă Faberge care a aparținut Romanovilor la un scor decent. Altfel, băieții mei îi vor tăia în bucăți pe sovieticii ăștia. Trebuie să se mai distreze și băieții mei, femeile nu-i mai satisfac. Un asasin trebuie să ucidă. Altfel, ruginește.

D-l Liu Xen intră în lift și rostește cu voce tare:

- Etajul 402!

Shanghai, măsuri secrete de remediere a Bursei

Parte din vină se pare că aparține societății care se ocupă cu operarea bursei. Boss Tchu, o societate singaporeză de brokeraj, spune că piața a devenit vulnerabilă la oscilații puternice, după ce a adoptat un sistem de tranzacționare sofisticat, mult prea devreme și care i-a făcut pe jucători să nu realizeze în ce fel de mediu intră. Astfel, marea întrebare nu este cine este Fantoma de la Operă, ci CE este  cu adevărat. Bursa Shanghai și-a mutat serverele într-un nou centru de date anul trecut, mult mai performant, în speranța de a atrage astfel de tranzacții înainte de a relua oferta publică pentru propriile acțiuni, amânată în nenumărate rânduri până acum.

Astfel, unele case de brokeraj au capacitatea de a derula tranzacții de înaltă frecvență (HYT), la bază având algoritmi și mai puțini oameni care să execute ordinele de tranzaționare. Firmele ce folosesc HYT își plasează adesea serverele în același centru de date pentru a obține cea mai rapidă conexiune posibilă cu computerele bursei. Brokerul spune ca este convins că investitorul necunoscut chiar asta face: acest tip familiar cu algoritmii a descoperit o piață nouă și își face propriul joc deoarece nu are practic concurență. Suntem de abia la început, dar știm că pe piețele dezvoltate, softurile specializate întotdeauna câștigă acest joc.

În concluzie, tranzacțiile au devenit mai lente, iar peste tot pentru ceea ce depășește un miliard de dolari va trebui obținut un certificat de bonitate de la Londra. Vrei să joci miliarde la Shanghai, OK. Dar, pentru asta, trebuie să fi jucat deja alte zeci în City, capitala mondială financiară.

Klara continuă să se joace cu cifrele și cu tastele pe care mâinile îi zboară. La un moment dat, observă că sistemul începe să rameze. Femeia cade pe gânduri, după care apasă pe un buton și se adresează camerei goale:

- Țăranii au descoperit slow-motion. Adică, americanii vin cu fast-forward, iar pescarii aruncă un slow-motion. Ce fac, șefule? Îi amendez pentru nesimțirea de care dau dovadă?

- Nu, Klara, se aude o voce în japoneză. Oricum trebuie să plătească. Atâta doar că de acum înainte o vor face în slow-motion. Ce înseamnă o săptămână la scara istoriei? Tu vezi-ți de treabă și închide totul. Pentru tine avem altceva. Ceea ce ai învățat aici va trebui aplicat în altă parte. Și, oricum, dacă mai continuăm aici, cred că în maximum două luni ne vor găsi. Să nu-i subestimezi niciodată pe chinezi.

Klara închide sistemul, iar luminile se sting automat.

- Of, dă-le naibii de cifre, mi-e dor de Komura.

Ochii ei de oțel, mari și rotunzi, neobișnuiți pentru o asiatică, au devenit buni și blânzi. Agentul Mariko pleacă spre vila ei din Parcul Interzis din Kobe pentru a se machia cu fardurile și parfumurile ei speciale.

................................................................................................................................................

Este rândul Klarei să-l fileze pe Komura. Ea preferă pădurea, lacul sau labirinturile verzi. Contraamiralul știe ce-i place femeii, așa că ia un taxi spre pădurea Akitosha din centrul capitalei nipone. După ce merge un pic pe alei, cotește brusc și încearcă să se facă pierdut printre copaci. Vrea să-i facă o surpriză agentului care îl urmărește cu atâta zel. Klara prinde mișcarea și face la fel. Ulterior, văzându-l pe Komura că a rupt-o la fugă, face și ea la fel. Oricât de mult a încercat șeful contraspionajului să scape de urmăritoare nu a reușit acest lucru. Agentul Mariko este excelent pregătit fizic și nu-și permite să se lase învinsă de un bărbat într-o competiție care există doar pentru ei doi. Îl iubește pe Komura, dar nu-și poate permite să piardă în fața lui. Nici măcar pentru a-i face plăcere. După câteva minute de jogging, vechiul marinar se oprește ca să-și tragă răsuflarea. Mariko îl privește de la distanță cu multă îngăduință și zâmbește.

- Dle Amiral sau ce grad oi avea, o să-ți fie tare greu să scapi din brațele filajului meu.

Pe urmă, ajung la lac. Komura începe să hrănească porumbeii, iar Klara își aprinde o țigară. O fumătoare înrăită în adolescență, a ajuns acum să mai fumeze doar câte două-trei țigări pe zi. Și asta numai atunci când vrea să se concentreze pe un subiect anume. Iar acest subiect este Komura.

- Trebuie să-l scot din Japonia, no matter what. Fără el nu mai pot continua. Dar, va trebui să se convingă singur că eu sunt singura variantă posibilă. Într-un fel sau altul, Oda și prietenii lui îl vor elimina din treabă. Protectorii lui Komura, fie că au fost rușii, fie că au fost niște băieți de treabă din Amiralitate, l-au abandonat. Nici măcar Poliția nu îi dorește binele. A fost programat să ajungă Ministru al Apărării, dar undeva s-a produs o fractură. Mikadoul îl va numi în acest post fie pe Oda, fie pe un alt tont din gașca lui Oda. Pe urmă, să scape de soldățelul meu favorit îi și le va fi floare la ureche. Adevărul este că n-am nicio treabă cu el din punct de vedere al misiunii mele, dar nu-l pot lăsa să moară. Va muri și ceva din mine odată cu el. Tot ce e bun în mine, puținul pe care îl simt și care mă schimbă ușor-ușor în altceva, se va atrofia brusc. Și nici înapoi nu mă mai pot întoarce. Trebuie să-mi încep a treia și ultima viață de agent. Cât de lungă va fi aceasta, asta va depinde doar de mine. Nu va mai fi nimeni peste mine, eu voi face propria mea istorie și voi da și oamenilor un curs pe care îl doresc eu. Dar, trebuie să fie ceva bun, altfel la ce bun toate astea? Am făcut destul rău ucigând oameni, dar, dacă voi merge pe aceeași mentalitate, înseamnă că din postura în care voi fi pot distruge civilizații întregi. No, no puede ser! Va fi împreună cu el sau nu va fi deloc. Sau îl elimin chiar eu și asta înseamnă că nu voi mai fi niciodată dependentă emoțional de un bărbat. În orice situație, dacă nu vine cu mine, nu voi mai fi bună de nimic. O otravă sau și mai rău, să ajung o drogată inconștientă pe care o au toți hamalii la sfârșitul zilei într-un port oarecare. Consumul fizic și psihic m-au distrus. Am fost avertizată de Maestru că voi ajunge în acest punct, dar nu l-am crezut.

"Va veni un moment, draga mea, când vei ezita. Fie degetul îți va tremura pe trăgaci, fie gândurile tale vor fi vraiște, fie te vei gândi că ceea ce faci este de pomană sau chiar rău de-a binelea. Asta înseamnă că vei fi ajuns să gândești SINGURĂ. Repet, cu toții am trecut prin asta. Depinde de tine și numai de tine, însă, ce curs vei da acestei ezitări. Dacă motivul este dragostea, atunci pericolul pentru tine este maxim. E normal să trăiești o poveste de dragoste, sexul nu este suficient pentru o femeie ca tine, dar va trebui să fii sigură că dragostea ta este împărtășită. După părerea mea, ești pierdută în orice situație. Dar, nu arunca prosopul. Eu te-am învățat să te bați. Și să te bați pentru tine în primul rând. Înțelege, vei fi mereu singură. Este normal ca la un moment dat să-ți dorești altceva. Dar, fii sigură că ești iubită și că pasiunea lui este dezinteresată. Atunci, abia, hotărăște-te dacă îți elimini slăbiciunea sau decizi să mergi mai departe pe așa-zisa cale a pierzaniei. Tu ești o tipă genială, dotată cu o inteligență excepțională, dar vei vedea că pusă în fața unei dileme amoroase vei claca exact ca o adolescentă de 14 ani. Oricum, am încredere în tine. Un agent ca tine se formează o dată la 20 ani, iar o fată atât de profesionistă ca tine cam la o jumătate de secol sau poate că nici atunci. Ai scânteia geniului și poți face lucruri extraordinare. Nu neg că anumite lucruri se pot face și în doi. Sau poate că numai în doi. Dar, ai o singură inimă. Nu o da de pomană. Și, dacă vrei și un sfat secret... învață să fii delicată și gingașă. Știu că nu cunoști semnificația acestor cuvinte și că ele vor veni în contradicție cu joburile tale, dar, atunci, când vei deduce ceea ce presupun aceste două epitete, dă-te pe brazdă. O să fii surprinsă de câtă dragoste ai ținut captivă în tine pentru atâta și atâta amar de vreme. Atunci, abia, deschide-ți sufletul și vei vedea că poți fi fericită. Cam asta ar fi scumpa mea. Asta sunt chestii de viață, nici mie nu mi le-a predat nimeni. Totuși, există și posibilitatea să nu te îndrăgostești niciodată. Caz în care poți considera că această discuție nu a avut loc niciodată".

Klara respiră adânc și îi face poze lui Komura. Le privește una câte una, râde cu gura până la urechi, după care le șterge instantaneu.

- Ceea ce, gândește ea, mă întoarce la vorbele Maestrului. Sunt iremediabil îndrăgostită. De un om BUN. Și e o senzație nouă și pe care nu o pot descrie. Știu atâtea lucruri, pot scrie formule chimice ale unor componenți rezultați din sinteza a peste 20 substanțe, am inventat softuri care piratează intențiile unor subiecți legendați, dar nu am cuvinte pentru ceea ce mi se întâmplă. Trebuie să consult un dicționar în seara asta. Ce naiba, sunt chiar atât de neștiutoare și de analfabetă?

Aproape că se bucură când își dă seama că timpul a expirat.

- Hai, Klara, i se adresează ea ei însăși. Ai de citit niște cărți descărcate pe ochelarii speciali pentru citit în mare viteză. Să vedem cât înțelegi, prostuță mică și neajutorată ce ești!

Trecătorii și cei care se plimbă în jurul lacului văd o femeie care răde de una singură și care, din când în când, vorbește aiurea și începe iarăși să râdă.