ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Motto: Ale lui Dumnezeu sunt Răsăritul și Asfințitul. 
Coranul, "Vaca", 115

Timpul: prezent, anul 2286

Kobe, Japonia, Orașul Interzis

Agentul Klara se află într-un birou cu plasme uriașe pe toți pereții, inclusiv pe tavan. Imaginile reproiectate printr-un sistem special, redau instantanee live, dar și înregistrate, de la marile burse din lume. Mariko este interesată în mod special de Asia, singura instituție de acest fel care îi mai trezește un minim interes fiind cea din Frankfurt. După ce privește din nou cursurile bancare, fluctuațiile monedelor de schimb și cotațiile marilor firme cu acțiuni la bursă, se întoarce și i se adresează unui asiatic cu o față de copil:
- Bagă bine la cap, chinezule. Ca să înțelegi roata norocului, trebuie să fii în miljocul ei. Știi de ce? Cine știe, capătă o bomboană.
- Pentru că centrul cercului sau, după caz, al sferei, nu se mișcă niciodată, doamnă. Dvs l-ați numit "the vantage point". 

- Corect! Klara își țuguie buzele. Și acum vreau să gândești singur. Nu-mi place să fiu o profesoară care vorbește singură. De ce crezi că l-am denumit așa?
- Dacă-mi permiteți, doamnă... Pentru că vă place să inovați și să îmbunătățiți sistemele cu care intrați în contact. Pe urmă, intuiesc că v-ați gândit sau ați făcut o analogie cu locul pe care și-l alege sniperul pentru a-și elimina ținta cu un singur glonț. Cel mai bun loc posibil în timp și în spațiu.
Klara rămâne o clipă pe gânduri, îl privește pe elevul ei cu coada ochiului, după care i se adresează în limba mandarină:
- Nota 10, amice Hu. Dar, aș vrea de la tine un 10+, dacă se poate. Mai e ceva cu acest "vantage point". Este și locul de pândă pe care și-l alege șarpele, atunci când atacă omul pe o cărare strâmtă pe care indivizii nu o pot parcurge decât în șir indian. Deci... 
- Poți controla, injecta bani, retrage, muta, dar poți, la fel de bine, PEDEPSI! 
- Acum chiar că ai înțeles totul. Sincer, mie mi-au trebuit trei ani de special training, tu nu ai avut nevoie decât de unul și jumătate. Și acum explică-mi ce se petrece în momentul de față. Dacă mă satisface teoria ta, ai un premiu de 100.000 $ pe care ți-i dau cash. Nu pe toți o dată, ci câte 10 bătrâne pe săptămână. Te ascult...

Klara închide ochii.
Hu se concentrează și se gândește dacă întrebarea dnei Kawasaki, expertul-șef contabil și analist financiar principal al firmei Oracle Unltd ascunde vreo capcacă. Se mai gândește puțin și răspunde:
1. Cursul valutar. 
După înfrângerea Rusiei, chinezii au ocupat Siberia și, practic, dețin controlul asupra ultimilor rămășițe de petrol de pe planetă. În concluzie, yuanul va deveni cea mai puternică monedă din lume, cam toate tranzacțiile, adică peste 70% urmând a avea ca referința moneda comunistă de la Beijing.
2. Acțiunile firmelor mari. 
Piața chineză, chiar așa uriașă cum este, nu mai poate tolera investiții străine. Nu pentru că ar fi devenit inacceptabile din perspectiva gândirii confucianiste, ci pentru că nu mai este loc. China continentală începe să semene cu Australia, practic, doar 25% din teritoriu mai poate fi locuit în condiții optime.
 
Deșertul și Siberia sunt obstacole de nedepășit pentru investitorul dotat cu un minim de civilizație și care dorește un minim de confort. În plus, megalopolisurile chineze au devenit adevărate caracatițe ale conștiinței, iar vastele lor întinderi fac ca orașele americane să pară doar niște sate de pescari. În concluzie, intuiesc o fugă de capital către sud. Polinezia, Micronezia și cam toate arhipeleagurile din jurul Australiei sunt pline de minorități și expați chinezi. Probabil, este necesară o bancă uriașă fie în Macao, unde indienii au pierdut lupta cu chinezoii, fie în Taiwan, unde naționaliștii așteaptă de sute de ani revanșa împotriva lui Mao și o vor aștepta încă alte câteva sute de ani, dacă nu vor fi ajutați, fie în bizarul Hong-Kong. Acolo, sunt băgați și englezii, și yankeii, și chinezii, și chiar și niponii. Deci, acțiunile Mercedes din China vor valora zero mâine, dar miliarde poimâine, după mutarea centrului financiar de putere într-o insulă din sud. Evident, oamenii de la Mercedes, sunt convins de asta, s-au mutat deja.

3. Factorul politic.
Regimurile de tranzitie post-coloniale vor... 
Klara îl întrerupe.
- Fără politică. Asta e treaba altora. Treci la punctul 4.
Hu tușește și își reia analiza.
4. Factorul militar.

Asia este deja centrul militar principal, dar nu poate ieși din pielea sa. Peste Pacific sunt yankeii. Deocamdată, forța americană este uriașă în raport cu întreaga Asie și nu cred că le va contesta nimeni vreodată superioritatea. Peste Urali este Europa. Un pitic militar deocamdată, dar supus unor schimbări politice inspirate tot de peste Ocean. OK, făcu el văzând încruntarea Klarei, fără politică. Pe scurt, refacerea rapidă a Rusiei și relansarea pan-germanismului ar putea repune în discuție statutul de pitic militar pe care îl are acum Europa. Intuiesc că aliații regretă că au deposedat Rusia de Siberia. Barem înainte, cu câr, cu mâr, primeau de la ruși toate resursele de care aveau nevoie. Acum, hapsânii de chinezi, pentru care economia de piață este ceva total relativ, ar prefera să ardă toată taigaua siberiană decât să dea barem un brad de Crăciun la Vatican. China și-a construit un Imperiu Asiatic, acum vrea și unul Insular. Pentru asta, e nevoie de o flotă uriașă, iar pentru așa ceva e nevoie de bani. Vreți să vă spun cum cred că vor face rost chinezii de bani?

Klara dă negativ din cap. 
- Îi vor tipări, este? Agentul Mariko râde sincer. Bun, punctul 5.
5. Oamenii.
Vor avea loc schimbări la toate nivelurile. China are nevoie de oameni inteligenți, puternici și hotărâți în arhipeleaguri și în insulele mari, inclusiv în Australia. Dar, regimurile independente anti-chineze au, la rândul lor, nevoie de contra-agenți pe măsură. În toate domeniile. Dacă-mi permiteți o concluzie, cred că Taiwanul, Hong-Kong, Macao, Dubai și Australia vor deveni, dacă nu cumva deja au și devenit, noile paradisuri ale spionilor.

Mariko se strâmbă din nou.
- Nu, nu-ți permit. Pentru că ai tras concluzii neautorizate și ai încercat să induci publicului o stare de nesiguranță, ești amendat cu 20.000 $. Vei primi doar 80.000 $. Restul îl voi dona personal Spitalului de Boli Nervoase din Fukushima. Acum, du-te. Lasă-mă singură. Trebuie să mut niște bani pe tabla de șah.
Mandarinul se înclină respectuos și iese cu capul plecat. Nici măcar nu-și permite să crâcnească în fața Profesoarei, cea care l-a învățat atâtea lucruri.

Cairo, Centrul Rezistenței Anti-Imperiale, anul 2275, aproape 12 ani mai devreme

Învățătorul este singur și meditează. Se gândește că are dovada trădării lui Ali, dar nu îi este clar dacă trebuie să îl elimine sau să îl lase în pace. Știe foarte bine că l-ar putea intoxica pe Ali cu informații false și, în același timp, să beneficieze de tot ceea ce i se furnizează elevului său din partea dușmanilor. Dar, poate că exact asta se întâmplă în sensul celălalt. Poate că el este cel intoxicat de creștini cu informații false, în timp ce Ali le dă pe mână agenți de-ai Rezistenței sau planurile pentru răzmeriță.

- În plus, este "Fantoma" mea. Este clar ca lumina zilei, formula hexagonului, zisă și cea a "fulgului de zăpadă", se aplică perfect în cazul schemei de rețea aleasă de Ali. (Voi reveni cu explicații asupra acestei formule, care presupune permutarea personajului de cinci ori pe o schemă liniară în care cel incriminat este singurul care apare de două ori, sub două identități diferite, desigur. Acela este "Fantoma"). Mai devreme sau mai târziu oricum va trebui să scap de el. Asta, dacă nu cumva o să scape el de mine. Plus și minus, adevăr și minciună, Dumnezeu și Diavol, prieten și dușman... Întotdeauna există opusul. Inclusiv materie și anti-materie. În final, se decide și apasă pe un buton. În cameră intră un uriaș îmbrăcat după moda orientală.
- Kamel, du-te și înghesuie-l pe Ali și adu-mi-l legat fedeleș. Ai grijă să nu distrugă documentele pe care le deține. Dar, saltă-l după ce se întâlnește cu tontul ăla de la ambasada Bulgariei. Poate îi dă Markov ceva ce ne-ar putea fi util.
- Ascult și mă supun, bâiguie grasul și iese din încăpere.

În același timp, A.D. 2275, aeroportul Maryland, Uniunea Nord-Americană

Un bătrân îmbrăcat elegant intră în sala de așteptare și se îndreaptă către Luiza Markovic. Este Marele Maestru, "cel mai scârbos dintre boșorogi", așa cum îl definește Amalia. A venit să-și ia rămas bun de la pupila sa pe care, consideră el, a învățat-o aproape totul și acum așteaptă de la ea ca sacrificiile pe care le-au făcut ei și, chipurile, întreaga Federație Unită a Americii de Nord pentru ea, să fie răsplătite. Duce cu sine mai multe bagaje.
- Draga mea, ți-am adus două cutii. În prima, ai "the magic box". Sau "the box with magics", cum ai definit-o tu. O să te rog ca în avion să asculți din nou materialul cu instrucțiunile de folosire și să-l distrugi imediat după aceea. Iar aici ai... păpușa ta favorită. Îmi pare rău, dar este singurul lucru care ți-a fost permis să-l iei ca amintire cu tine. E Ionica, ți-am adus-o din Moldova atunci când ai împlinit 6 anișori, mai ții minte?

- Desigur, Stăpâne, răspunde fata, aplecându-și capul și încercând să-și mascheze senzația de scârbă pe care o resimte mereu atunci când Maestrul Wooddy este în preajma ei. 
Din fericire pentru ea, tocmai atunci ofițerul de serviciu face anunțul de mult așteptat: 
- D-ra Markovic, este în regulă. Puteți trece frontiera. Vă doresc drum bun și succes în viață, adaugă americanul, care îi face un semn complice cu ochiul.

Maestrul se ridică și o strânge în brațe pe Amalia. 
- Succes, fetița mea! Și nu uita că ne ești datoare.
Amalia dă aprobator din cap și trece frontiera în zona neutră însoțită de Zeljko. După care se întoarce, se asigură că nu mai este nimeni prin preajmă și strigă în gura mare:
- S-o pupi undeva pe Ionica, boșorogule!
Zeljko Markovic, Șeful Serviciului Federal de Securitate Ungaro-Croat râde cu lacrimi.