Marele actor de teatru și film Marin Moraru s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani, la Spitalul Elias din Capitală, duminică după-amiază. Artistul era internat în spital din 10 august.

”Nu mi-e frică de moarte, ci de pragul acela. (…) Nu mi-e frică decât de o boală urâtă, care nu se mai termină. Sunt curios să văd ce e dincolo, pentru că sunt sigur că dincolo este cunoașterea totală și nemărginirea”, a declarat la un moment dat Marin Moraru.

Moraru a fost unul dintre cei mai discreți actori și a refuzat cu îndârjire să vorbească despre problemele lui de sănătate. La începutul acestui an, când presa a dezvăluit că a ajuns la spital, actorul a negat cu vehemență informația:

„Mă simt bine, toate sunt bune. Nu e adevărat că am fost bolnav, a fost o minciună gogonată. Mi-e scârbă de treaba asta”, a spus Moraru, potrivit B1.ro.

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937 în București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale” în 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiță Dandanache din piesa O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale.

După absolvirea facultății, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (1968-1971) și la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” (1971-1974).

După o perioadă în care a predat în calitate de conferențiar universitar la I.A.T.C. București (1974-1980), s-a reîntors în anul 1980 la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, acolo unde a fost actor câțiva ani. Din anul 2002 era societar de onoare al Teatrului Național din București. În ultimul an nu a mai vrut să joace în nici o piesă.

Câteva spectacole de teatru mai importante:

Troilus și Cresida de W. Shakespeare

D'ale carnavalului de I.L. Caragiale

Nepotul lui Rameau de Diderot

Leonce și Lenav de G. Buchner

O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale

Romulus cel Mare de Friedrich Dürrenmatt


Câteva dintre filmele de referință:

Felix și Otilia (1972) - dublaj de voce Costache Giurgiuveanu

Filip cel Bun (1974)

Actorul și sălbaticii (1975) - majordomul Vasile

Concurs (1982)

Ringul (1984) - Tom

Cuibul de viespi (1986)Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews