O manifestare culturală in memoriam Constantin Iulian, la 7 ani de la trecerea la cele veșnice a luptătorului anticomunist, va avea loc marți la Centrul Cultural al Sectorului 2 „Mihai Eminescu” din Capitală, cu începere de la ora 17:30. Cu această ocazie, vor fi prezentate două dintre lucrările publicate de Constantin Iulian la editura Sânziana, „Din lagărul România evadează morții” și „Muzeul Rezistenței”, precum și imagini din timpul inaugurării expoziției-pilot a Muzeului Rezistenței, din 1993, intitulate „Cartea prigonită”. Vor participa Zoe Rădulescu (fiica liderului rezistenței armate anticomuniste din Dobrogea, Gogu Puiu), Dan Puric (actor, eseist, autor și regizor de teatru) și Octav Bjoza (președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici). Evenimentul îl va avea ca moderator pe Florin Dobrescu, vicepreședintele Asociației „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei” și secretar al Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu”.

Reproducem mai jos comunicatul din partea organizatorilor: 

„Marți 11.06.2019, ora 17:30, la Centrul Cultural al Sectorului 2 <<Mihai Eminescu>> din str. Jean Louis Calderon nr. 39, cu ocazia împlinirii a 7 ani de la trecerea în veșnicie a mărturisitorului și luptătorului anticomunist CONSTANTIN IULIAN, 

vă invităm la o manifestare memorială dedicată vieții, luptei și mărturisirii acestui sfânt al temnițelor comuniste.

Participă: Zoe Rădulescu, Dan Puric și Octav Bjoza.

Veți putea viziona, în premieră, imagini din timpul inaugurării expoziției pilot a Muzeului Rezistenței, din 1993, numită „Cartea prigonită”.

Vor fi prezentate două din lucrările lui Constantin Iulian: „Din lagărul România evadează morții” și „Muzeul Rezistenței”.

Născut în 1929 la Vaslui, Constantin Iulian a intrat în organizația clandestină de rezistență anticomunistă a Frățiilor de Cruce și a fost arestat în 1948, executând o primă perioadă de detenție până în 1954. 

În 1955-58 a activat într-un comandament clandestin, sub comanda lui Puiu Athanasiu, alături de Radu Gyr, Grigore Zamfiroiu, Gheorghe Clonaru și alții. 

Între 1958 și 1964 a urmat o altă detenție cumplită. A trecut prin temnițele Suceava, Jilava, Pitești, Canal, Aiud, fiind un exemplu de inflexibilitate în timpul reeducărilor de la Pitești și Aiud.

Inginer hidrotehnist, a adus contribuții științifice colosale la strategia de combatere a eroziunii țărmurilor mării Negre, dar abia după 1989 i s-a acordat mult-doritul doctorat. 

Activitatea sa în cadrul AFDPR, Partidului Pentru Patrie, Federației Foștilor Deținuți Politici și Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, pe tărâmul realizării memorialului de la Fortul 13 Jilava ori pe șantiere ale monumentelor Rezistenței, blândețea și eleganța sa sufletească, l-au făcut respectat și iubit de toți cei care l-au cunoscut”, se arată în invitația lansată de organizatori.

Evenimentul comemorativ va avea loc marți la ora 17:30 la Centrul Cultural al Sectorului 2 „Mihai Eminescu” din str. Jean Louis Calderon, nr. 39, București.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews