ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inițiativa România cere primarului interimar al Capitalei Răzvan Sava, membru PNL, să oprească șirul deciziilor netransparente și abuzive de politizare a instituțiilor culturale aflate în subordinea Primăriei Generale a Bucureștiului. 
 
Mădălina Mirea, directorul interimar al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, a fost demisă abuziv și înlocuită cu un director interimar care nu are nici o legătură cu cultura - jurist de profesie, membru PNL.


"Cerem primarului interimar al Capitalei, Răzvan Sava, membru PNL, să oprească șirul deciziilor netransparente și abuzive de politizare a instituțiilor culturale aflate în subordinea Primăriei Generale a Bucureștiului.
 
Administrarea instituțiilor subordonate Primăriei, inclusiv a celor culturale, trebuie să fie făcută de oameni competenți, selectați prin concurs, nu numiți politic. PNL continuă tradiția amestecului politic în activitatea instituțiilor de cultură a administrației PSD - Oprescu. Luni, 8 februarie, primarul Răzvan Sava a adus în ograda PNL-ului și Centrul Cultural Palatelele Brâncovenești de la Mogoșoaia prin numirea, nejustificată și lipsită de transparență, în funcția de director interimar a unui membru PNL sector 2, fără calificare pentru acest post.
 
Centrul de la Mogoșoaia a ajuns în atenția DNA după ce fosta directoare și fostul primar au fost inculpați într-un dosar de luare de mită. De asemenea, Curtea de Conturi a identificat plăți nejustificate făcute de fosta conducere a Centrului în valoare de aproximativ 9 milioane de lei noi. Preluarea politică de către PNL a Centrului de la Mogoșoaia urmează tentativei de restructurare a ARCUB fără o consultare publică, reală și transparentă, punând în pericol dosarul Bucureștiului de candidatură la titlul de Capitală Europeană Culturală.
 
Implicarea Centrului de la Mogoșoaia în activități infracționale, deciziile netransparente privind administrarea Centrului sau a ARCUB sunt simptome ale unui sistem transpartinic corupt, opac și politizat la extrem. Pentru Inițiativa România, dar și pentru bucureșteni, sunt irelevante justificările interne pentru aceste decizii, câtă vreme nu sunt transparente, discutate public, cu participarea comunităților profesionale, luate în baza unor proceduri deschise și a unor criterii de integritate și profesionalism.
 
Rotația politrucilor în funcții de administrare nu înseamnă bună guvernare, transparență și responsabilitate, ci folosirea instituțiilor publice pentru avantaje politice și financiare ale partidelor și grupurilor de interese nelegitime afiliate acestora. Nu în ultimul rând, legitimitatea și responsabilitatea primarilor trebuie să fie reală. Numirea prin înțelegeri subterane a unui primar interimar sau votul într-un singur tur perpetuează anomaliile guvernării locale: corupție și incompetență. Bucureștiul și orice altă localitate trebuie să aibă un primar reprezentativ și responsabil în fața cetățenilor", potrivit initiativaromania.ro.

Mădălina Mirea este și curatorul expoziției "Iconari din Otopeni".
 
Vreți să-i mai martirizați o dată pe Sfinții Brâncoveni?
 
"De cel puțin un deceniu asistăm la o distrugere programată a patrimoniului național, pricinuită nu doar de indiferență ci și de incompetență și indolență. Iar atunci când, prin miracol, câte o personalitate culturală accede la o funcție managerială, se face tot posibilul pentru înlăturarea ei" - scrie criticul de artă Luiza Barcan.
 
"Politicienii ajunși pe rând la putere ne-au luat tot, au distrus tot: economia, industria, educația, sănătatea, cultura! Ne-au luat parcă și aerul de respirat (...) Astăzi suntem martori ai unui sacrilegiu căruia trebuie să i ne împotrivim cu toată tăria. Îmi exprim astfel deplina solidaritate cu doamna Mădălina Mirea și cu toți cei care nu vor îngădui că acest nou atentat la identitatea noastră să aibă loc.", spune criticul de artă.
 
Redăm textul integral:

"Nesățioasa dorință a politicienilor de strânsură de a cotropi toate instituțiile statului, din toate domeniile, a făcut, pe 8 februarie 2016, o nouă victimă: Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia. Doamna director Mădălina Mirea, distins istoric de artă, cu o activitate remarcabilă, pe care oamenii de cultură o cunosc și care nu mai are nevoie de vreo prezentare, a fost înlocuită din funcție, fără a i se aduce la cunoștință, de un obscur politician, de profesiune jurist, din câte înțeleg un mic șef pe la PNL. 

Tocmai când ni se promisese că tehnocrația va salva România, și unii chiar au crezut asta, că vechile metehne politicianiste vor dispărea și că se va face dreptate, vedem de la o zi la alta că vechile metehne rămân aceleași.

Nici cultura n-a scăpat, îndeosebi în ultimii 10-15 ani, de ingerințele politicului, în funcțiile de conducere ale muzeelor fiind numiți și menținuți împotriva chiar și a bunului simț, strict pe criterii politice, indivizi care, de obicei, n-au nici cea mai vagă legătură cu domeniul, politicieni de mâna a doua sau a treia, care au făcut servicii partidelor și care a trebuit să fie și ei recompensați cu câte o dregătorie. Și cum cultura națională a rămas aceeași Cenușăreasă care nu-și găsește de mai bine de un sfert de secol prințul salvator, adesea palide și triste figuri, nerecomandate de vreo faptă culturală, au primit ca răsplată funcții de conducere spre a duce de râpă ceea ce n-a reușit nici măcar comunismul să facă, în totalitate.
 
De cel puțin un deceniu asistăm la o distrugere programată a patrimoniului național, pricinuită nu doar de indiferență ci și de incompetență și indolență. Iar atunci când, prin miracol, câte o personalitate culturală accede la o funcție managerială, se face tot posibilul pentru înlăturarea ei.

Politicienii ajunși pe rând la putere ne-au luat tot, au distrus tot: economia, industria, educația, sănătatea, cultura! Ne-au luat parcă și aerul de respirat. Oamenii familiarizați cu biblioteca, studiul, sala de concert, galeria de artă nu mai au dreptul nici la acestea. Le trebuie acum și ultimul adăpost împotriva distrugerii identității noastre: cultura. S-au gândit, în lipsa vreunui proiect concret de salvare a României, să-i mai trimită o dată la martiriu pe Brâncoveni. Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia a devenit, după 1990, unul dintre puținele repere culturale ale Bucureștiului. Proiecte artistice de anvergură, concentrate asupra ideilor de spiritualitate și de punere în dialog a tradiție evului mediu târziu cu modernitatea, s-au derulat cu succes aici, recuperând astfel, măcar în parte, memoria Sfinților Brâncoveni. 

Astăzi suntem martori ai unui sacrilegiu căruia trebuie să i ne împotrivim cu toată tăria. Îmi exprim astfel deplina solidaritate cu doamna Mădălina Mirea și cu toți cei care nu vor îngădui că acest nou atentat la identitatea noastră să aibă loc.

Pentru a nu suspecta de rea credință autoritățile, cerem anunțarea calendarului pentru scoaterea la concurs a postului de Director general al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia. Au fost furnizate toată documentația necesară cerută de către primărie pentru a se putea  desfășura, așa cum era prevăzut, organizarea concursului pentru postul menționat.

De asemenea, dorim să fim informați asupra desfășurării concursului, întrucât s-a generalizat practica concursurilor de „ochii lumii", în care specialiști autori de numeroase cărți primesc de la comisii obscure note scandalos de mici pentru a favoriza persoane cu „spate politic" și fără nici un fel de experiență în domeniu."