ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mănăstirea Răteşti din judeţul Buzău arată jalnic după ce, acum un an, a fost afectată de alunecările de teren. Biserica, ctitorie de secol XVII, stă şi acum proptită în bârne de lemn.

La ansamblul monahal de la Răteşti, chiliile sunt făcute una cu pământul, iar lăcaşul e gata-gata să se prăbuşească. Prin zidurile brăzdate de-a lungul şi de-a altul de crăpături se zăresc în interior icoanele distruse de furia naturii.

Potopul de anul trecut a mişcat pământul de sub aşezământul monahal. Cele 40 de maici şi-au părăsit chiliile. Stareţa mănăstirii a obţinut primăvara trecută fonduri europene pentru a transforma complexul într-un loc de pelerinaj şi turism religios. Acum, cele 4 milioane de euro nu mai sunt de ajuns. Şi pentru că lucrările au fost sistate, banii sunt ca şi pierduţi, potrivit tvr.ro.

Măicuţele luptă cu îndârjire să salveze mănăstirea şi au deschis un cont bancar, unde creştinii pot dona cât îi lasă sufletul. Un turist a creat chiar şi o pagină de Facebook.

Complexul arhitectural de la Răteşti este compus din case monahale, stăreţie, colecţie muzeală şi două biserici.