ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mănăstirea Putna a publicat al doilea videoclip din seria „Pe drumul Unirii românilor” cu titlul „Soroca, străjerul de pe Nistru”. Primul videoclip s-a intitulat ”Pe drumul Unirii românilor - Serbarea de la Putna, 1871”.

Cetatea Soroca a fost construită de către Sfântul Ștefan cel Mare, domn al Moldovei între 1457 și 1504. Primul pârcălab atestat al Sorocii este Coste Posadnic, în 12 iulie 1499. Petru Rareș, fiul Sfântului Ștefan, a construit din piatră forma actuală a cetății.

O delegație de soroceni, condusă de Victor Său, primarul Municipiului Soroca, a vizitat în 12 februarie Mănăstirea Putna. 

Interviurile cu Victor Său și cu Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie și ghid la Cetatea Soroca, arată ce simt doi români din Soroca despre neamul românesc și despre unitatea românilor, despre Sfântul Ștefan și alți eroi ai neamului.

„Noi doar am moștenit Cetatea Soroca, această bijuterie medievală, să apărăm la hotarul pe Nistru.
 
Altădată, Cetatea Soroca împreună cu sorocenii au apărat hotarul limbii latine și hotarul creștinătății. Pentru că nu o dată au fost lupte la Soroca, unde au năpustit și otomanii și tătarii.

Nu putem spune că nu putem face unirea. E nevoie de un plan clar. Trebuie să ai un scop și atunci îl atingi. Trebuie să nu rămânem doar la declarații. Ce am făcut noi, pe 10 februarie, poate să fie primul pas spre unirea între Soroca și Suceava, care va da un imbold autorităților centrale să înceapă procedurile de unire pentru aceste două state, care au fost separate. Astfel, vom avea un stat mai mare și mai puternic”, a spus Victor Său, primarul Municipiului Soroca. 

La rândul său, Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie și ghid la Cetatea Soroca vorbește despre uitatea românilor.

„Basarabia este aceeași țară cu România. Suntem un popor, o limbă, un neam, o credință, o tradiție, un dans, un cântec și chiar o înfățișare antropomorfică. Noi suntem cei ce venim din bătrâna Dacie.

Eu spun Republica Moldova și Țara. Pentru că Republica Moldova este o republică care a fost creată artificial, și tot ce este artificial este temporar, și țara care este veșnică.

Unitatea nu se dă cu flori și cu coroane, prin cuvinte frumoase, dansuri. Unitatea se face, câteodată, și prin jertfă. Înaintașii noștri au și jertfit mult. Soroca noastră este Soroca lui Constantin Stere, a lui Pan Halippa, a lui Simeon Mura, a lui Constantin Secară.

România a avut puterea, nu numai să salveze Basarabia, dar și Ungaria de un dezastru: înaintarea bolșevismului după Primul Război Mondial.

Noi clădim zi de zi faptul Unirii.

Dumnezeu tot timpul îi adună pe toți împreună. Noi însă mergem la Dumnezeu tot neamul împreună, că altfel Dumnezeu nu ne primește. Și când vom merge la Dânsul, va trebui să dăm darea de seamă”, a declarat Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie și ghid la Cetatea Soroca.