ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Data nașterii lui Mihai Eminescu, 15 ianuarie, este și ziua în care se va celebra Ziua Culturii Naționale.

În țară și peste hotare, începând chiar de mâine și până duminica viitoare, vor avea loc o serie de manifestări.

Tema aleasă de Academia Română în Ziua Culturii Naționale, în sesiune specială, este "Identitatea națională".

Pe lista invitaților se află la cel mai înalt nivel Președinția României, Casa Regală, Patriarhia Română și Ministerele Educației și Culturii, alături de prestigioși academicieni Eugen Simion, Dan Berindei, Răzvan Theodorescu, Nicolae Breban, Ioan Aurel Pop, Alexandru Zub sau Mihai Cimpoi, informeaza Radio România Actualități.

Filarmonica "George Enescu" dedică Zilei Culturii Naționale concertele de miercuri, joi și sâmbătă.

În program, poemul coregrafic "Luceafărul" de Eugen Doga, legând muzica de poezia eminesciană, ca și recitalul extraordinar "Mihai Eminescu - om, geniu și poet divin", susținut de actorul Dorel Vișan și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.

Vineri, 15 ianuarie, spectacolul de muzică tradițională și poezie "La porțile Cerului", organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", îi va avea ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.

Demonstrațiile de virtuozitate vocal-instrumentală vor alterna cu momente lirice, susținute de actorul Ioan Grosu, care va recita versuri din opera lui Mihai Eminescu.

Spectacolul va fi transmis în direct de Televiziunea Română și de reprezentanțele ICR de la Istanbul, Stockholm, Londra și Roma.

De altfel, toate institutele noastre culturale de peste hotare prezintă oferte diverse, ce includ și poezia eminesciană în traduceri, ca și versiunea românească.

La Stockholm va fi ascultată interpretarea lui Marel Iureș de pe audiobook-ul "Vis", lansat de Editura Casa Radio în anul 2012.

La ICR New York se va afla Ansamblul "Imago Mundi" cu spectacolul "Izvor - de la Cantemir la Enescu", cu poeme de Mihai Eminescu în interpretări istorice din arhivele Radio România și în traducerea lui Adrian Săhlean.

Spectacolul de muzică și poezie "Dor de Eminescu", susținut de Corul de Cameră "Preludiu", dirijor Voicu Enăchescu, și Ansamblul "Violoncellissimo", condus de Marin Cazacu, este modul în care Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" onorează Ziua Culturii Naționale în acest an - și sunt acestea doar câteva dintre evenimentele de marcă pe care Ziua Culturii Naționale le prilejuiește.