Marian Munteanu a vorbit din nou despre Petre Ţuţea, definindu-l ca pe "expresia desăvârşită a patriotismului competent." Invitat de Rareş Bogdan la Realitatea TV, fostul lider al Pieţei Universităţii a afirmat că românii sunt victima unui război pishologic. Iată mai jos câteva dintre ideile exprimate de Marian Munteanu:

- Anii 90 erau ca după război. România ieşea secătuită, dar cu un mare coeficient de speranţă, nu întotdeauna şi îndreptăţită. Ceea ce a fost evident foarte repede, elitele nu au fost capabile de construcţie. Liderii au ridicat un stat încropit, cu instituţii care funcţionează prost.

- La noi nu a existat energie suficientă la nivel decizional pentru o construcţie serioasă. Întrebarea care se pune acum este dacă după două decenii oamenii care au ajuns la maturitate vor înţelege că trebuie să se apuce de treabă. 

- Petre Ţuţea e un exponent, un model pentru ce înseamnă o implicare serioasă în treburile cetăţii. Expresia desăvârşită a patriotismului competent, aşa îl defineşte Marian Munteanu pe Petre Ţuţea. A fost un om care şi-a construit cariera pe cunoaştere, seriozitate şi multă muncă. Oamenii din generaţia lui Ţuţea s-au pregătit enorm şi şi-au asumat responsabilităţi.

- Am rămas pe lângă Petre Ţuţea, îl scoteam la plimbare în Cişmigiu şi aveam lungi discuţii. Practic, am făcut o a doua facultate.După ce a ieşit din închisoare îşi continua munca din prima parte a vieţii. Trebuie să avem acest model, ţinând cont însă că sunt contexte diferite. O ţară, un popor trebuie să beneficieze de implicarea oamenilor valoroşi. Ţuţea nu a fost om politic în adevăratul sens al cuvântului. Era practic un tehnocrat, avea opţiuni politico-filosofice, dar nu era un om de partid. A participat foarte bine la construcţia statului român.

- Cum să guvernezi astăzi? Daca îi iei un pic la scuturat pe politicieni, cu cine să guvernezi? Oameni ca Petre Ţuţea, Mircea Vulcănescu ş.a. au rezultate.

- Legea anti-legionară e o prostie, o tâmpenie. Trebuie o lege care să ne apere de excese extremiste, asta da. Dar ce ai cu Ţuţea, cu Vulcănescu? Poate trebuie scos şi Vlad Ţepeş, că era extremist, a omorât zeci de mii de oameni.

- După primul război mondial, şi atunci erau probleme grave. Manifestul revoluţiei naţionale al lui Petre Ţuţea e un text de manual, care trebuie citit de multe ori. 

- România de acum nu are creiere, inteligenţă? Nu producem nimic pentru că nu vrem. Unde sunt maşinile ARO? Ar fi minunate şi pentru agricultori. Avem o administraţie complet incompetentă şi dezinteresată. Dacă ar fi voinţă politică şi un minimum de inteligenţă, ar fi multe posibile, că bani sunt, slavă Domnului!

- În România nu se va schimba nimic niciodată decât dacă oamenii valoroşi se vor organiza şi vor lucra împreună. Adunaţi-vă în jurul lucrurilor semnificative, cu adevărat importante şi încetaţi cu văicăreala! Românii sunt victimele unui război psihologic: Mai bine mergeţi la biserică şi aprindeţi o lumânare.

- Ni se spune adesea că suntem hoţi, că nu suntem buni de nimic. Sunt cam multe lucruri de genul ăsta spuse. E o cohortă de denigratori. Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews