ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO își exprimă disponibilitatea de a oferi expertiza necesară și sprijinul instituțional în demersul diplomatic privind efortul transfrontalier de a introduce Mărțișorul în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial. 

Potrivit unui comunicat al comisiei, semnat de președintele acesteia, senatorul Traian Igaș, România, Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia au depus, în luna martie 2014, dosarul multinațional "Practici culturale asociate zilei de 1 Martie", pentru a fi evaluat de experții UNESCO în vederea posibilei înscrieri în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial. 

În 2015, Comitetul Interguvernamental al Convenției din 2003 a examinat dosarul și a hotărât retrimiterea lui țărilor parte, potrivit Agerpres.

"România, cât și celelalte țări care au depus acest efort, trebuie să vină în cel mai scurt timp cu o serie de completări la dosarul de candidatură pentru a finaliza procedura de înscriere. Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO va conlucra cu toate instituțiile naționale și internaționale pentru recunoașterea și păstrarea tradiției de început de primăvară, transmisă încă din Antichitate, de a confecționa și a purta mărțișorul împletit din două fire: unul alb și unul roșu".