ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE Marea soprană Angela Gheorghiu își exprimă stupefacția și revolta față de acțiunile celor care își doresc cu orice preț să pună mâna pe Opera Națională București:
 
"Sunt, pentru a nu știu câta oară în ultimele săptămâni, stupefiată, întristată și revoltată de desfășurarea de forțe a celor care își doresc cu orice preț să pună mâna pe ONB, răstălmăcind adevărul și folosind cele mai josnice mijloace de a manipula informații, opinii, presa, public.
 
Indiferent unde m-am aflat în cariera mea, am fost veșnic alături de țara mea și am așteptat cu răbdare un moment în care să pot cânta la operă bucureșteană în aceleași condiții de excelență în care pot cânta pe marile scene ale lumii. Am crezut că acel moment se va apropia, în sfârșit, că Opera își va recăpăta demnitatea și că nu mai va avea la conducere oameni cercetați pentru nereguli grave și ilegalități, oameni care să-și bată joc cu seninătate de colegii mei. Nu pare să fie cazul.
 
Ca soluție ”de consens”, despre care angajații și conducerea ONB au fost, însă, informați, și nu consultați, ministrul Vlad Alexandrescu și primul ministru Dacian Ciolos au găsit de cuviință să cedeze presiunilor domnului Kobborg și să-l re-numească pe domnul George Călin la conducerea ONB. Redau mai jos pasaje din mesajul pe care i l-am adresat aseară ministrului, în speranța că un asemenea abuz ar putea fi evitat în ultima secundă.

”Vă asigur că nu despre domnul Soare este vorba. 
V-ați bătut joc și de el destul jucându-vă cu datul și luatul de funcții. Pentru mine, principial vorbind dacă era orice persoană profesionistă și curată putea să se numească și Popescu,îl susțineam oricum, în față sau în locul unor oameni dați afară pentru că au comis ilegalități. (...) Din păcate continuați dumneavoastră să le păstoriți în continuare cu bună știință. Mă dezic de un asemenea gest necumpătat, dacă mâine totuși vreți să îl faceți. Imaginea României ar fi mai bună dacă într-adevăr ați da în vileag aceste practici din Operă și ați spune că aici nu este admis să facem acest circ și că vrem să avem un teatru European pentru că avem cu cine!

Trebuie să spuneți că dați șansă deopotrivă artiștilor de toate naționalitățile să fie angajați. Ceea ce a făcut Alina Cojocaru în fata Operei este incalificabil! Să ceară balerinilor să demisioneze dacă și partenerul său, Johan Kobborg își va da demisia, doar pentru că acesta a fost lovit în orgoliu său pentru că se aflase că se erija în cineva ce nu este, adică director la balet?! Să ne concentrăm un pic, măcar. Acest gest este jenant din partea unei artiste.

Vă lăsați influențat de un balerin, care vă pune condiții că va pleca dintr -o instituție unde a făcut ilegalități, dacă nu îl aduceți înapoi pe acela pe care l-ați destituit din funcția de director, tocmai pt fraude??!! Ce poate înseamnă acest gest al dumneavoastră pt mine, de exemplu? (...) Nu voi reuși să fiu doar un spectator. Voi lupta pentru colegii mei de la ONB ce muncesc aici de o viață! Am vorbit și ne-am auzit reciproc, dar așa cum v-am spus și în viu grai, nu pot fi de acord cu gafa pe care o pregătiți mâine, cu scuza că ONB este alcătuit din oameni care nu au idei europene sau deschise. (...) Artiștii sunt ființele cele mai deschise în spirit în toată lumea aceasta. Eu nu sunt de acord să vă bateți joc de artiștii din România. Nu ați dat șansă colegilor mei dirijori profesioniști și curați, dar vreți să redați încă o dată șansa unor oameni certați cu moralitatea, profesionalismul, demnitatea și legea. Doamne ajută!”"

 (știrea inițială)
Turbulențele de la Opera Română continuă. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat ieri într-o postare pe facebook că a purtat discuții cu toate părțile implicate și că miercuri va anunța soluția "agreată de toate părțile implicate".

"În cursul zilei de mâine, 20 aprilie, voi avea avea o întâlnire la sediul Operei cu angajații instituției pentru a prezenta soluția agreată la care s-a ajuns în urma discuțiilor recente", a scris Vlad Alexandrescu.


Se pare însă, că, soluția lui Vlad Alexandrescu este revenirea fostului director interimar George Călin și a directorului artistic, Johan Kobborg. Angajații Operei vor protesta începând cu orele 14:30 - 15:00 împotriva acestei decizii.

Într-un mesaj postat pe facebook de către soprana Irina Iordăchescu, ea anunță că ministrul nu a discutat cu angajații Operei și că aceștia îi susțin în continuare pe directorii numiți în intervalul 4.04 – 19.04.'16, maeștrii Vladimir Conta și Tiberiu-Ionuț Soare.

Soprana Irina Iordăchescu susține că angajații nu sunt de acord "cu nerespectarea art.16 din Constituția României, în care o persoană care nu are cetățenia română, să poată ocupa un post de director general într-o instituție de stat".

Ea face un apel la solidaritate către toate celelalte instituții similare din țară, dar și către cei care iubesc Opera, "în aceste momente cruciale pentru existența Operei Naționale din București!". 

„Arta nu este pentru lași, pentru ticăloși și business! Arta este pentru suflet, spirit și mântuire! Nu mai lăsați pe nimeni, niciodată, să vă îngenuncheze! Nu înțelegeți că nu vă poate da afară nimeni pe toți ci invers! Dacă TOȚI vom rămâne UNIȚI, această instituție va supraviețui și vom duce mai departe misiunea extraordinară pe care au început-o cei mari de dinaintea noastră! Dacă nu, vom păta pe veci cu rușine și complicitate, imaginea a ceea ce a fost și trebuie să rămână un MARE TEATRU DE OPERĂ, Teatru de repertoriu! Teatru de Stat!
OPERA NAȚIONALĂ BUCUREȘTI înseamnă fiecare dintre Dvs! Nu îi lăsați să vă omoare și astfel să omoare un teatru în care s-au înfăptuit minuni!”, sună mesajul sopranei Irina Iordăchescu. 

Reamintim că luni, un grup de balerini ai Operei a trimis o scrisoare deschisă ministrului Alexandrescu, în care descriu condițiile și atmosfera de pe vremea directorului artistic, Johan Kobborg, răspunzând la acuzațiile de "xenofobie" adresate după un protest de-acum o săptămână. Atunci, cineva a strigat "Afară, afară, cu străinii din țară". Mai târziu, soprana Irina Iordăchescu a afirmat că a fost înjurată de către un balerin străin adus de dl Kobborg.