ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ceremonia oficială de decernare a distincției Marca Patrimoniului European unui număr de nouă situri din Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, România, Slovenia și Ungaria a avut loc  săptămâna aceasta la Plovdiv, Bulgaria, se arată într-un comunicat oficial transmis redacției.

Evenimentul a avut loc în deschiderea conferinței internaționale „Patrimoniul Cultural: pentru o Europă durabilă”, care s-a desfășurat pe 26 și 27 martie, în contextul Anului European al Patrimoniului, sub auspiciile Președinției Bulgare a Consiliului Uniunii Europene. 

„Lumea te cunoaște mai bine în măsura în care știi să-i povestești despre tine. În contextul proiectului european și al luptei pentru democrație și libertate, Memorialul Sighet e un capitol într-un volum care face parte dintr-o mare bibliotecă. E cazul să începem să povestim...”, a spus Mircea Diaconu, în cadrul ceremoniei oficiale de decernare.

Siturile, în rândul cărora Comisia Europeană a decis să includă și memorialul de la Sighetu Marmației, marchează sau simbolizează lupta pentru istoria, integrarea, idealurile și valorile europene.

„Este o mare distincție europeană pentru una dintre cele mai remarcabile lupte din istoria noastră, lupta pentru libertate a tuturor celor cărora le dedicăm astăzi Memorialul de la Sighetu Marmației,” a declarat Mircea Diaconu, care a salutat prezența la ceremonie a Anei Blandiana, „sufletul acestui mare proiect”.

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, eurodeputatul i-a felicitat pe reprezentanții celorlalte situri culturale care au fost adăugate la Lista Patrimoniului European și a îndemnat toate statele membre să promoveze valorile și idealurile care au adus împreună marea familie europeană, „cultura și patrimoniul nostru comun fiind cele dintâi care pot să ne mențină împreună mai departe”.

În deschiderea conferinței de la Plovdiv, care a avut loc în prezența Ministrului Culturii din Bulgaria, Boil Banov, și a Comisarului european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, Mircea Diaconu a evidențiat încă o dată importanța Anului European al Patrimoniului în consolidarea culturii pe agenda politică a Uniunii Europene și în formularea adecvată a viitoarelor politici și programe de finanțare în domeniu.