Sâmbătă, 9 iunie, la ora 17.00, pe platoul din fața Cazinoului din Constanța va avea loc lansarea proiectului „Rețea națională de repere ale civilizației spațiului românesc", inițiat de europarlamentarul Mircea Diaconu, se arată într-un comunicat de presă.

 Proiectul presupune demararea constituirii, încă din 2018, An al Centenarului și al Patrimoniului Cultural European, a unei rețele de centre culturale și de cercetare, care să studieze, expună, dezbată și promoveze repere ale civilizației din spațiul românesc, inclusiv din afara teritoriului statului.

Laboratorul ImunoMedica


„Oricine a viețuit vreodată pe aceste meleaguri a adăugat ceva la ceea ce am putea numi astăzi civilizația spațiului românesc. Emanciparea politico-socială a României a folosit tot un concept cultural identitar, bazat pe istorie, pe memorie colectivă, singura care poate crea identitate națională, iar părerile despre originile și identitatea noastră glisează între dispreț de sine și mândrie exagerată, lăsând un spațiu mult prea mare populismelor, care, astăzi, coagulează energii toxice în toată Europa”, a declarat Mircea Diaconu la finele lunii aprilie, când a prezentat public pentru prima dată ideea de constituire a acestei rețele.

De atunci, reprezentanți ai unor instituții ale administrațiilor publice centrale și locale, ai mediului academic și universitar, organizații neguvernamentale la nivel național și internațional, organisme de presă și cetățeni interesați de subiect și-au arătat sprijinul față de principalele idei ale platformei prezentate. Tema organizării rețelei de centre culturale care să contribuie la consolidarea spiritului național și identitar și la renașterea culturală a țării a fost discutată de Mircea Diaconu în cadrul întâlnirilor cu cetățenii pe care le-a avut în 31 de orașe și municipii din toate regiunile istorice, pe traseul ediției 2018 a Turului României, care se va încheia sâmbătă la Constanța.

Mircea Diaconu a ales ca lansarea proiectului său să aibă loc în fața Cazinoului din Constanța pentru a atrage atenția asupra stării deplorabile în care se găsește această clădire de patrimoniu, unul dintre cele mai reprezentative simboluri pentru oraș și pentru regiune, în general.  

În luna martie 2018, Cazinoul a fost inclus de Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu de pe continent, pe lista obiectivelor de patrimoniu selectate pentru programul "Cele mai periclitate 7 situri de patrimoniu în 2018”. Alegerea a fost făcută ținându-se cont de valoarea patrimonială și culturală deosebită a siturilor, de pericolul iminent în care acestea se află, dar și de potențialul lor de a stimula dezvoltarea socio-economică durabilă.

„Cazinoul din Constanța este un prim reper în această propunere de proiect național. Din păcate, această clădire a devenit oarecum un simbol al inabilității noastre de a conserva și de a valorifica bogăția patrimonială a civilizației românești. 
Sper ca întâlnirea de la Constanța să fie un pas important către crearea primei celule din această rețea națională. O restaurare adecvată poate transforma Cazinoul din Constanța într-un Centru Cultural pentru Dobrogea și Marea Neagră, care să se transforme într-un motor de dezvoltare pentru întreaga regiune, și să reprezinte un exemplu în organizarea altor astfel de centre culturale în România. 
Este vorba, dacă vreți, despre o mișcare de renaștere culturală care să plece de la Constanța în toată țara.” 


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.