În cuvântarea adresată credincioșilor cu ocazia Sfintei și Marii Vineri din Săptămâna Patimilor, Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a subliniat importanța mesajului de iertare a vrăjmașilor, pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a rostit de pe Cruce, insistând asupra cinstirii pe care  o avem față de Maica Domnului și concluzionând că tristețea și duioșia cântărilor de îngropare a Domnului ne fac să simțim cu inima apropierea Biruinței Fiului lui Dumnezeu asupra morții. 

„Vinerea Mare este ziua în care se marchează apogeul Pătimirilor. Suferințele Mântuitorului Iisus Hristos sunt suportate prin Răstignirea pe Cruce, prin cea mai umilitoare moarte. Dar ea se transformă din moartea aceasta înjositoare într-o biruință, pentru că acele cuvinte rostite de Mântuitorul Iisus Hristos de pe Cruce sunt cuvintele lui Dumnezeu, ele constituie mesajul pe care ni-l transmite Fiul lui Dumnezeu nouă, tuturor. 

Întâi, chemarea de a ne ierta vrăjmașii. În cântarea pascală se repetă acest îndemn: să-i iubim pe cei ce ne urăsc pe noi. Mântuitorul i-a iertat pe cei care L-au răstignit.

Tot pe Cruce, Mântuitorul a rostit acele cuvinte prin care Maica Preacurată, care stătea la picioarele Crucii, simțind că prin inima ei a trecut sabia profețită de dreptul Simeon, a fost încredințată în grija Sfântului Evanghelist Ioan. În momentul în care Hristos i-a spus acestuia „Iată, mama ta!”, Maica Preacurată a fost oferită ca mamă a noastră, a tuturor, ca mama mamelor noastre.

Această zi de post aspru, Vinerea Pătimirilor, se repetă în tot timpul anului prin postire sau ajunare. Însă, spre seară, aceasta ne pregătește pentru a doua zi, pentru Sâmbăta Mare, prin acea rânduială numită Prohod sau Slujba de Punere a Domnului în Mormânt. 

Mormântul Domnului, care este un obiect liturgic cu pictura Punerii în Mormânt a Domnului, este așezat în mijlocul Bisericii, împodobit cu flori și înmiresmat cu tămâie. La vremea potrivită se intonează cele trei stări ale Prohodului, niște alcătuiri cuprinse de duioșie, dar prin intermediul cărora se simte, deja, apropierea Biruinței pe care Hristos o va purta asupra morții și asupra iadului”, a explicat ierarhul în cadrul unei predici filmate pentru pagina Mitropoliei Ardealului.

Vineri seară a avut loc în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă „Sfânta Treime” din Sibiu Vecernia punerii în mormânt a Domnului, urmată de Prohodul Domnului. Programul liturgic va continua sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 7:00, când se va ține rânduiala Ceasurilor și Obednița, urmată la ora 8:15 de Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, o slujbă unică pe parcursul anului bisericesc. Sâmbătă spre duminică noaptea, la ora 23:30 va începe Canonul Sâmbetei celei Mari, urmat după miezul nopții de Slujba Învierii și de Sfânta Liturghie Pascală.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews