ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În prezența a peste o mie de persoane, la Carei a avut loc duminică ceremonia de dezvelire a Monumentului închinat foștilor refugiați și expulzați în anul 1940. Este primul monument ridicat spre neuitarea cruntelor tratamente suportate de români sub ocupația hortystă a Ardealului de Nord, în urma Dictatului de la Viena.

Biserica Sfântul Apostol Andrei a fost neîncăpătoare pentru românii veniți din toate colțurile județului.  De la ora 11:00 a avut loc Sfânta Liturghie săvârșită de PS Virgil, Episcop greco-catolic de Oradea, alături de un sobor de preoți iar de la ora 12:30 a început manifestarea dedicată dezvelirii monumentului comemorativ. 

Au onorat cu prezența Prefectul județului, Darius Filip,  senatorul Gabriel Leș, primarul din Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, primarul din Moftin, Ioan David, directorul Direcției județene de Cultură, Danciu Zamfir, acad. Mircea Cosma, președinte al societății cultural-patriotice Mihai Viteazu, consilierii județeni Rodica Maxi, Adrian Ștef și Adrian Cozma, consilieri locali și numeroși președinți de asociații culturale din județ și din țară dintre care amintim Fundația 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia condusă de ec. Ioan Străjan, Societatea Mihai Viteazu din Ploiești, Federația refugiaților și expulzaților din Cluj, Asociația Unirea 2009 Carei, Asociațiunea ASTRA  despărțământul Aurel Coza Carei, Societatea Avram Iancu, Asociația pensionarilor din Satu Mare, Asociația pensionarilor din Carei,  asociația Urmașii lui Horea și asociația Urmașii lui Lucaciu. 
 

Monumentul este ridicat după mai bine de trei ani de șicane și piedici, într-un oraș în care primarul, viceprimarul și 12 din cei 19 consilieri locali sunt membri UDMR. Intrarea proiectului pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu local a fost întârziată nouă luni, apoi varianta inițială a fost refuzată pe motiv că "nu putem umple orașul de cruci”, pentru ca după aceea să fie oferit ca amplasament un colț al unei stații de taxi din oraș. Chiar și în zilele premergătoare ceremoniei, primarul Kovacs Jeno a refuzat publicarea anunțului unei manifestării pe pagina oficială a Primăriei, deși folosește adresa electronică oficială a UATM Carei  și în calitate de președinte al UDMR Carei, relatează www.buletindecarei.ro

Organizarea evenimentului a aparținut Asociației Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940 filiala Carei iar partea de protocol a revenit filialei județene Satu Mare.