ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monumentul „Haiducii Muscelului”, ridicat în memoria familiei Arnăuțoiu, a fost dezvelit și sfințit, sâmbătă, în comuna Nucșoara, județul Argeș, la initiativa Memorialului „Închisoarea Pitești”, Asociației Foștilor Deținuți Politici din România ( AFDPR) și Primăriei Nucșoara, anunță Info Pitești.

La eveniment au participat Elena Ion Arnăuțoiu (fostă deținută politic și inițiatoarea monumentului), dr. Sergiu Rizescu (fost deținut politic, vicepreședinte AFDPR), Î.P.S Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Maria Axinte, fondatoarea Memorialului.
 
Monumentul este o cruce brâncovenească din piatră de calcar amplasată pe fostul teren al familiei Arnăuțoiu din satul Nucșoara. Locotenentul Toma Arnăuțoiu  a fost liderul grupului de rezistență anti-comunistă armată de la Nucșoara, numit și „Haiducii Muscelului”, format în 1949 împreună cu col. Gheorghe Arsenescu.
 
Grupul a rezistat până la 20 mai 1958, punând capăt celei mai îndelungate rezistențe armate împotriva comunismului din Europa de Est. Toma și Petre Arnăuțoiu au  fost executați în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la Penitenciarul Jilava, alături de alți 13 luptători anticomuniști.