Nae Georgescu: Iubind în taină: dragostea dintre doi mari poeți, Mihai Eminescu și Veronica Micle (Editura MUȘATINIA, 2022)

„Povestea de iubire dintre Mihai Eminescuși Veronica Micle a fost de la început o poveste rău croită, pentru că a plecat din mai multe puncte deodată. Mai întâi s-a ticluit în mintea și în relațiile dintre prietenii și cunoscuții lor, risipindu-se apoi și recreându-se unde a fost nevoie de iubire pe de o parte, de omenesc pe de alta, în înțelegerea lui mai ales.
Evident, este o zonă a ajustărilor și potrivirilor continui. Pe măsură ce s-au descoperit noi creații eminesciene în inepuizabilul său depozit de manuscrise, și s-a observat că din centrul poeziei sale erotice iradiază constant imaginea ei, s-au configurat împrejurările. Pe măsură, iarăși, ce au ieșit la iveală mărturii documentare despre ea- mai ales scrisori, dar și amintiri, impresii etc. - împrejurările s-au reconfigurat.
Cert este că nu se potriveau cele două imagini, cea dinlăuntru, reieșită din sufletul poetului implicat în creație,și cea din afară, rezultată, probabil, din dorința anturajului de a stabili un adevăr. Adevărul doare totdeauna, sufletul nu vindecă mereu... Adevărul vrea calea realității, sufletul nu are cale, este nemișcător...
În această zonă a realității terestre, „adevărate”, s-au încercat mai multe puncte din care să înceapă explorarea relației pentru a construi ceea ce se cheamă o biografie, în cazul nostru: viețile paralele congruente. Evident, citite prin creația ca atare, toate devierile se iartă: și ce dacă și-au fost infideli, și ce dacă ea l-a împiedicat în viața politică iar el, în cea de familie, și ce dacă o mândrie exagerată a eia făcut-o să se laude și să se afișeze public cu iubirea pe care i-o poartăel ... și ce dacă, și ce dacă. Relația s-a constituit și s-a consolidat sub emblema de pereche, a devenit chiar perechea paradigmatică a poeților români.
Ei se pot despărți, reapropia, trăda, ierta, dar sunt o pereche de îndrăgostiți, totul li se iartă pentru că sunt creatori, sorb poezie unul de la celălalt, experimentează răul lumii în mic...
Această imagine ar putea fi și rămâne convenabilă, dacă n-ar fi șchioapă cel puțin într-o privință: tocmai aceea a creației. Opera lui este imensă – a ei, mică, mai puțin valoroasă, uitată (dată uitării, mai bine zis). Acesta poate fi un adevăr, și în mare măsură chiar este; dar...cum să faci pereche între mareși mic, între imens și minuscul mai degrabă?! Teoretic, asta nu se poate, implică servitute din partea celui mic, dorință de concurență, furt de harismă - tot ce vreți. Numai că... în mentalul colectiv ideea de pereche s-a consolidat, există dincolo de acest paradox teoretic.
Și atunci? Da, să despărțim viața de operă, biografia de creație, cum cer socialiștii la începutul secolului al XX-lea... Asta, iarăși e convenabil, el este marele beneficiar - ea este o întâmplare, de altfel repetată în toate aventurile amoroase ale lui.
Pe un maldăr de documente atât de înalt, cum îl avem astăzi, imaginea este chiar convenabilă. Dar... Există acest dar... Cât de cunoscut era ziaristul Eminescu în epoca lui ca poet? Până la volumul cu 64 de poezii publicat în 1883, el publicase înConvorbiri literarevreo 30 și ceva de titluri (din 1881 nu mai publicase nimic, ocupat să-și definitiveze volumul cerut de Titu Maiorescu), încât Al. Macedonschi putea să-i zică, chiar public: „Un X... pretins poet...”, el. Al. Macedonschi având volume de poezii publicate.... Numai în Convorbiri literarea publicat Eminescu, revistă cu un tiraj de câteva sute de exemplare (cam 800 de exemplare). Lumea bună le cunoștea, desigur, dar numai pe acestea, nu avea acces la cele peste 400 de titluri descifrate astăzi din maldărul de documente amintit mai sus. Imaginea sa publică de poet se construia mai mult după regulile imaginarului colectiv. Ori, în același timp, imaginea de poetă a Veronicăi Micle se construia tot din câteva zeci de titluri, desigur, publicate, însă, în Convorbiri literare, Literatorul, Columna lui Traian șiFamilia, poezii scurte, difuzate în patru medii culturale, cu tiraj mai larg așadar; în multe dintre este evocat chiar Eminescu, multe altele fiind scrise în stil eminescian (ea este primul epigon poetic al lui Eminescu, înainte de Vlahuțăși ceilalți). Realitatea aceasta terestră care ne obligă să coborâm în presa timpului ne arată că chiar atunci s-a constituit în mentalul colectiv ideea de pereche. Cutare ziarist de laFamilia o spune pe față: ea este perechea poetului, cutare altul, vrând s-o atace ca înrobită modelului, nu are alt titlu de pamflet mai inspirat decât acesta: „O familie de poeți”.
Așadar, nu din numărul de poezii, nu din mărimea lor sau din valoarea lor - ci din viață, din cele văzute, auzite, citite, simțite,și oarecum de la sine s-a născut pentru public ideea curată de relație cu egalitate între parteneri, de pereche paradigmatică a poeților români. Această imagine a persistat în timpul vieții lor și câțiva ani după ce au murit.
Apoi?... Apoi au început „croielile” succesive pentru a ajusta imaginea, pentru a o caricaturiza și chiar pentru a o șterge. Cartea de față își propune să stabilească liniile și direcțiile acestei tendințe de disoluție. Interese, invidii, inabilități. Le vom urmări, încercând să le explicăm - dar, repetăm, nu pentru a încerca să refacem imaginea idilică a poeților-pereche, apelând mereu la miezul operei pentru a-l iubi pe fiecare în parte după măsură - ci pentru a descrie mecanismul ca atare.”
Extras din „Iubind în taină: dragostea dintre doi mari poeți, Mihai Eminescu și Veronica Micle!”, N. Georgescu, Centrul Cultural Spiritual Văratic, Editura MUȘATINIA, 2022
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură Opinii Prima pagină Publicistică Știri
Locații: Iași Roman Târgu Neamț Văratec
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)