ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O sculptură din bronz a lui Constantin Brâncuși a fost vândută luni, la New York, cu suma de 57,3 milioane de dolari, un record pentru român, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Muză adormită”, un cap de femeie de 26 de cm lungime care este culcat pe o parte a fost turnat în bronz în 1913 după un model creat în 1909-1910 și a fost scos la licitație de casa Christie's, informează sursa citată.

Precedentul record al marelui român, în valoare de 37,2 milioane de dolari, data din februarie 2009, cu cu ocazia scoaterii la vânzare a colecției deținute de Yves Saint-Laurent și Pierre Bergé.

Lucrarea era însă diferită fiind vorba de o statuetă din lemn de stejar intitulată „Madame L.R. (Portrait de madame L.R.)”.

Prețul obținut luni este net superior celui estimat de Christie's, care era de între 25 — 35 de milioane de dolari.

Lucrările lui Brâncuși (1876-1957) au devenit foarte rare la o licitație, astfel încât vânzarea de luni a fost un eveniment.

Ea a marcat debutul săptămânii licitațiilor de primăvară de la New York, în cadrul căreia au fost propuse opere impresioniste, moderne și contemporane. 

În afară de Brâncuși, luni seară a fost propus și un tablou al lui Pablo Picasso, 'Femme assise, robe bleue' (1939), la prețul de începere de 45 milioane de dolari.

În total, 43 de loturi au fost vândute pentru suma de 289 de milioane de dolari.